Maandag begint waarnemingsmissie Arabische Liga in Syrië

Caption: Smoke rises from Deir Balaba near Homs December 23, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. QUALITY FROM SOURCE
Caption: Smoke rises from Deir Balaba near Homs December 23, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. QUALITY FROM SOURCE Rook boven de Syrische stad Deir Balaba. Ondanks het tekenen van een vredesakkoord lijkt het geweld in Syrië aan te houden. Foto Reuters

De eerste waarnemers van de Arabische liga zullen maandag in Syrië arriveren om vast te stellen of Damascus zich houdt aan het onlangs ondertekende vredesakkoord. Gisteren kwam al een delegatie van de Liga aan om de waarnemingsmissie voor te bereiden.

Volgens een verklaring van de Liga zullen de meer dan vijftig waarnemers geleid worden door de Soedanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, meldt persbureau Reuters. De Arabische Liga zou dat aantal naar honderdvijftig willen brengen. Morgen zullen meer details besproken worden over de missie tijdens een vergadering van de Liga in het hoofdkwartier in Kairo.

Eerder vandaag mochten de leden die de waarnemingsmissie moesten voorbereiden al aan het werk. Zij werden door de Syrische autoriteiten begeleid naar de plaats waar vanochtend twee zelfmoordaanslagen plaatsvonden. Hier vielen zeker 44 doden toen twee autobommen ontploften bij veiligheidsgebouwen in Damascus. Volgens het regime van president Bashar al-Assad zou Al-Qaeda achter de aanslagen zitten.

Op 19 december tekende Damascus een vredesakkoord met de Arabische Liga, dat een einde moet maken aan de onrust in Syrië. Het geweld in het land lijkt echter nog niet gestopt te zijn. Eergisteren werden nog minstens honderd doden gemeld door activisten door overheidsgeweld. Volgens de Verenigde Naties zouden al meer dan vijfduizend mensen omgekomen zijn bij de gewelddadige onderdrukking van demonstraties van burgers.

    • Hans Klis