André Kuipers met Sojoez aangekomen bij ISS

André Kuipers is gearriveerd bij het internationale ruimtestation ISS. De Sojoezcapsule met aan boord de Nederlandse astronaut en zijn collega’s Don Pettit uit Amerika en de Rus Oleg Kononenko werd om 16.23 uur Nederlandse tijd vastgekoppeld aan het ISS.

Het luik naar het ruimtestation wordt omstreeks 19.00 uur geopend. De drie astronauten worden dan welkom geheten door de huidige bemanning, bestaande uit de Amerikaan Dan Burbank en de Russische Anton Sjkaplerov en Anatoli Ivanisjin.

De 53-jarige Kuipers werd woensdag gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. De reis staat in het teken van wetenschappelijke experimenten, innovatie en educatie. Naar verwachting keert Kuipers medio mei weer terug op aarde.

Kuipers is bezig met zijn tweede ruimtereis. In 2004 verbleef hij al eens tien dagen in het ISS. Hij was daarmee na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte.

    • Peter Zantingh