Kritiek op pensioenfondsen om voedselspeculatie

Nederlandse pensioenfondsen zijn belangrijke spelers op de financiële markten waar op voedsel wordt gespeculeerd.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in samenwerking met NRC Handelsblad en tv-programma Zembla heeft uitgevoerd naar de activiteiten van Nederlandse financiële instellingen op de voedseltermijnmarkten.

In een Zembla-documentaire zegt de speciale VN-rapporteur Olivier de Schutter vanavond dat de activiteiten van de pensioenfondsen op de voedselmarkten „niet los te zien zijn van het effect op de armen in ontwikkelingslanden”. De econoom stelt dat „de enige verantwoordelijke houding van pensioenfondsen is zich te onthouden van beleggingen in voedselgrondstoffen”.

De totale investeringen van pensioenfondsen worden geschat op 5 miljard euro. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft met 700 miljoen euro de meeste beleggingen. Ook ABP met circa 500 miljoen euro en de pensioenfondsen in de metaalsector met 350 tot 400 miljoen euro beleggen in voedselderivaten.

Steeds meer studies constateren een verband tussen de grote instroom van beleggingskapitaal op de voedselderivatenmarkten en de stijging van de voedselprijzen, stelt Somo. Pensioenfondsen vinden de onderzoeken zwak en willen zich (nog) niet terugtrekken. Zij voelen zich geen speculant, omdat ze niet uit zijn op kortetermijnwinst.

Morgen in Economie: Speculatie op de voedselmarkt

    • Daan van Lent
    • Hanneke Chin-A-Fo