Kribkeswandeling

Belgium, Lanaye, 17.12.2011 Inrichting kerstetalage kruidenier in Lanaye (Vise). foto Chris Keulen

‘Wat is er mooier dan de ogen van een pasgeboren kind?” Pastoor Fons Kurris van de Basiliek Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee uit Maastricht torent boven het volk uit. Op deze zondag voor Kerstmis dirigeert hij kerstliederen. Vanuit de cabine van een hoogwerker geeft hij de maat aan en praat hij de liederen aan elkaar. „Dat we ook het licht mogen zien in deze donkere tijden”, zegt hij, wijzend op zijn thuiskerk. Eerder die dag heeft hij het mea culpa van de bisschoppen voorgelezen in de hoogmis. Nu gaat het om de samenzang.

Een paar honderd meter verderop heeft de kermis het Vrijthof bezet. Het vroegere Winterwonderland, heet nu Magisch Maastricht. Kermisklanten vermaken hordes dagjestoeristen met Santa’s Reindeer Ride, een reuzenrad en een schaatsbaan. Naar Duits voorbeeld (Aken) koop je er Reibekuchen, Originaler Bratwurst, Glühwein en een XXL Fleischpiesz. Verkeercontroleurs leiden de stroom voetgangers via eenrichtingswegen langs uitpuilende skihutten. Voor het centrale plein van de stad geldt een bezettingsnorm. Zestig dagen per jaar mag er een evenement worden gehouden, meer niet. Voor de kerstmarkt zijn er dertig gereserveerd.

Een dag eerder gaat het er in Lanaye anders aan toe. In het Waalse dorp, zes kilometer van het Vrijthof, proberen de dorpsbewoners het elkaar aangenaam te maken. De eigenaresse van de Echo versiert tegen de valavond haar kruidenierszaak. Later zal de Ballade des Crèches (kribbewandeling) met veertig deelnemers haar winkel passeren. Bij elke kribbe wordt er gezongen, ook bij de stal waar Jozef en Maria van ongekookte cannelloni zijn gemaakt. De buitenwijk van Luik oogt arm.

In het Heuvelland kan een gelovige ook een ‘kribkeswandeling’ maken. De VVV speelt vooral in op fietsers en wandelaars die deze regio in Zuid-Limburg frequent bezoeken. Epen, Eys, Heyenrath, Mechelen, Slenaken en Vijlen bieden individuele routes aan. Wie de wandeling van Mechelen pakt, passeert de voortuin van Maike en Huub Vluggen. Drieënhalve week werkten ze aan het opbouwen van hun kerstkribbe. „Ik heb 3.500 kilo de voortuin in gesleept”, zegt de 74-jarige Huub. Samen met zijn vrouw Maike, 82 jaar oud, doet hij dat nu al voor de tiende keer. „Iedereen maakt een praatje. Gezellig. Alleen vorig jaar was het bar met die sneeuw. Toen heb ik twee keer de schapen moeten uitscheppen.”

Foto’s en tekst Chris Keulen

    • Chris Keulen