Kortkolom kunst

Kunstprijs geschrapt na diskwalificatie

AMSTERDAM. De Lacoste Elysée Prize 2011 is afgeblazen. Het kledingmerk achter de internationale fotoprijs, Lacoste, zou een genomineerde Palestijnse fotograaf om politieke redenen van de nominatielijst hebben verwijderd. Het Musée de l’Élysée in Zwitserland, dat de fotowedstrijd organiseert, zegde de samenwerking met Lacoste woensdagavond op. Mediakunstenaar Larissa Sansour werd in eerste instantie genomineerd voor haar politieke werk Nation Estate. Ze werkte het idee van een Palestijnse staat uit, door een wolkenkrabber te bedenken waar de hele Palestijnse bevolking in zou kunnen worden gehuisvest. Lacoste achtte het werk, gezien het thema van de prijs ‘La Joie de Vivre’, onwelvoeglijk, zo liet het modemerk woensdag in een verklaring weten. De 38-jarige Sansour werd vervolgens van de lijst met acht genomineerden gehaald. Het Zwitserse museum meldde dat elke genomineerde ‘carte blanche’ had om het thema naar eigen inzicht in te vullen en schaarde zich achter Sansour. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden. Over de toekomst van de Lacoste Elysée Prize is nog niets bekend. (Novum)

Kamer wil onderzoek naar

Buma/Stemra

Rotterdam. De Tweede Kamer wil een onderzoek naar het functioneren van Buma/Stemra. Volgens de Kamer is het vertrouwen in de muziekrechtenorganisatie ernstig geschaad. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich gisteravond in een debat achter een motie van de SP, die om een „grondig onderzoek” vroeg. Begin deze maand stapte bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits per direct op. Aanleiding was een uitzending van PowNews waarin Gerrits in een telefoongesprek zei dat hij zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt, in ruil voor een derde van de opbrengst. De zaak wordt momenteel onderzocht door het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten. Na afloop van dat onderzoek zou het „heel goed kunnen zijn” dat het OM aanleiding ziet voor een onderzoek, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie twee weken geleden in de Tweede Kamer. (NRC)

Man gearresteerd voor lekken van popliedje

Rotterdam. De Spaanse politie heeft woensdag een man gearresteerd voor het lekken van een nummer van Madonna. Give Me All Your Love wordt eind januari uitgebracht, maar een demo van het nummer verscheen vorige maand al op internet. De 31-jarige fan werd gearresteerd in Zaragoza. Nadat hij op de hoogte was gesteld van de aanklacht mocht hij weer vertrekken. De advocaten van Madonna reageerden woedend toen Give Me All Your Love vroegtijdig opdook. Daarop startte de politie een onderzoek en werd de upload van het nummer naar Spanje herleid. Spanje is een van de landen waarin de meeste online schendingen van auteursrechten plaatsvinden. Give Me All Your Love wordt Madonna’s eerste single van haar nieuwe album. (Novum)

Spaanse schrijfster stopt na downloaden

Rotterdam. De Spaanse romanschrijfster Lucía Etxebarria (45) stopt met het schrijven van boeken omdat het illegale downloaden van e-books haar teveel zou belemmeren, zo meldt de Britse krant The Guardian. Etxebarria zegt dat er meer exemplaren van haar laatste boek illegaal zijn gedowload dan dat er papieren exemplaren van zijn verkocht. Ze weigert nog langer drie jaar van haar leven te investeren in het schrijven van nieuw werk, omdat het uiteindelijk weinig oplevert. De politieke partijen in Spanje zouden volgens haar te bang zijn om iets aan het probleem te doen. Etxebarria won meerdere belangrijke Spaanse literatuurprijzen. (NRC)