Kortkolom economie

2,3 miljoen euro voor ontslagen bij Zalco

Rotterdam. Om werknemers van de failliete Zeeuwse aluminiumsmelter Zalco te helpen, stellen de provincie Zeeland en twee ministeries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) 800.000 euro beschikbaar. Het kabinet vraagt om extra geld bij het Europese Globaliseringsfonds. In totaal is er dan 2,3 miljoen euro voor het opzetten van een mobiliteitscentrum, dat de 610 ontslagen werknemers moet helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Het Globaliseringsfonds van de Europese Unie is bedoeld voor mensen die hun baan verliezen als gevolg van een faillissement of grote ontslagronde. Op 7 december protesteerden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer nog tegen dit fonds. Ze stuurden een brief naar de Europese Commissie omdat ze „het ondersteunen van werknemers die hun baan verliezen een taak vinden, die primair bij de lidstaten hoort te liggen.” (NRC)

Republikeinen akkoord met plan loonbelasting

Washington. De verlaging van de Amerikaanse loonbelasting blijft waarschijnlijk per 1 januari gehandhaafd. De leiders van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben hun verzet gestaakt tegen de verlenging van de maatregel. President Obama had gevraagd om de belastingverlaging in stand te houden, omdat werkende Amerikanen hun inkomen anders zouden zien dalen met 2 procent. Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Congres, waren het oneens over de details van het plan en dreigden de verlenging te blokkeren. Hun leider, John Boehner, heeft gisteren echter gezegd dat zijn partij zal instemmen met het voorstel van Obama. Vandaag is de officiële stemming. (AP, Reuters)

Cie. De Wit heropent verhoren over ABN

Den Haag. De commissie-De Wit gaat nader onderzoek doen naar de aankoopkosten van de ABN Amro en Fortis door de Nederlandse Staat. Dat laat de commissie vandaag weten. Daarvoor wil de commissie, die onderzoek doet naar de maatregelen in de kredietcrisis, in de tweede helft van januari opnieuw getuigen oproepen voor openbare verhoren. Het onderzoek naar de aankoopkosten van de twee banken is volgens de commissie onvoldoende beantwoord. De Nederlandse staat betaalde in oktober 2008 16,8 miljard euro voor ABN Amro en Fortis. Een woordvoerder van de Commissie kon nog niets zeggen over welke personen verhoord gaan worden. Eerst zullen de getuigen opgeroepen worden.(NRC)