Kortkolom buitenland

Kamer België steunt pensioenhervorming

Rotterdam. De Belgische Kamer heeft vanochtend om half zes, na een nacht vergaderen, met 89 tegen 51 stemmen ingestemd met een pensioenhervorming. Vanmiddag zou de Senaat over het plan stemmen. De oppositie verzette zich tegen de haast waarmee de plannen werden doorgedrukt – nog gauw voor het einde van het jaar. Deze eerste grote pensioenhervorming sinds 1961 leidt niet tot een verhoging van de algemene pensioenleeftijd (65 jaar). Wel wordt de leeftijd voor vervroegd pensioen verhoogd van 60 naar 62, en alleen na minimaal 40 in plaats van 35 dienstjaren. Ook wordt de manier waarop het pensioen wordt berekend minder gunstig. (NRC)

President Kazachstan ontslaat schoonzoon

Almaty. In een poging om de groeiende maatschappelijke onvrede in Kazachstan weg te nemen, heeft president Nazarbajev gisteren aangekondigd het invloedrijke hoofd van staatsinvesteringsfonds Samruk-Kazyna (en tevens zijn schoonzoon) te ontslaan. De post geldt als een van de meest invloedrijke in het land en wordt traditioneel bekleed door vertrouwelingen van de president. Schoonzoon Timoer Koelibajev gold als Nazarbajevs potentiële opvolger. Die verkeert na twintig jaar regeren in zwakke gezondheid. Investeerders zien een machtswisseling als grootste risico voor de stabiliteit in het olierijke land. In West-Kazachstan wordt al maanden geprotesteerd omdat gewone burgers door de corruptie niet profiteren van de welvaart. (Reuters)

VS belooft miljoenen voor financier Al-Qaeda

Washington. De Verenigde Staten hebben een beloning van tien miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over een Syrische man die via Iran geld doorsluist naar de Al-Qaeda in Afghanistan en Irak. Het State Department noemde Yasin al-Suri, die sinds 2005 een grote financier van Al-Qaeda zou zijn, „een permanent gevaar voor Amerikaanse belangen”. Binnen het ‘Beloningen voor Gerechtigheid’ programma is meer dan honderd miljoen dollar beschikbaar gesteld voor dit soort beloningen. Dit is de eerste keer dat de VS een beloning uitlooft voor een financier van terrorisme. (AFP, AP)

Breiviks psychose nu officieel vastgesteld

Oslo. Het psychiatrisch rapport over Anders Breivik, die in juli bij twee aanslagen in Noorwegen 77 mensen doodde, is goedgekeurd door een speciale beoordelingscommissie. De zeven leden van de commissie staan unaniem achter de conclusie van de twee psychiaters, dat Breivik tijdens zijn daad ontoerekeningsvatbaar was. Volgens de Noorse omroep NRK was er achter de schermen verdeeldheid. Sommige commissieleden zouden twijfels hebben over de indicatie ‘psychotisch’, anderen hadden meer willen lezen over de ideologische visie van Breivik. De commissievoorzitter ging niet in op de meningsverschillen. Zowel de advocaat van Breivik als de officier van justitie kan de rechtbank vragen om een nieuw psychiatrisch onderzoek. (AFP, Reuters)

JNegen jaar cel voor Chinese dissident Chen

Peking. De Chinese activist Chen Wei (42) is vandaag veroordeeld tot negen jaar cel voor „ondermijning van de staat”. Chen schreef kritische essays over de Chinese regering en plaatste die op buitenlandse websites. „Ze kunnen niet in China gelezen worden, toch hebben ze volgens de regering een kwade invloed,” zei Chen na de zitting, waarin hij zijn onschuld betoogde. Chen werd in februari gearresteerd, toen de Chinese regering hevig optrad tegen oproepen om net als in het Midden-Oosten te demonstreren. (AP, Reuters)