Kleinschalige demonstraties Kairo tegen gewelddadig optreden leger

Caption: Protesters attend Friday prayers at Tahrir Square in Cairo December 23, 2011. Thousands of Egyptians rallied in Cairo and other cities on Friday to demand the military give up power and vent their anger after 17 people were killed in protests where troops beat and clubbed women and men even as they lay on the ground. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Protesters attend Friday prayers at Tahrir Square in Cairo December 23, 2011. Thousands of Egyptians rallied in Cairo and other cities on Friday to demand the military give up power and vent their anger after 17 people were killed in protests where troops beat and clubbed women and men even as they lay on the ground. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Demonstranten tijdens het vrijdagmiddaggebed op het Tahrir-plein. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Duizenden mensen verzamelden zich vandaag op het rustige Tahrir-plein in Kairo om te protesteren tegen het militaire regime en de gewelddadige onderdrukking van demonstraties. Bij recente onlusten zouden honderden mensen gewond geraakt zijn en zeventien mensen omgekomen zijn.

Ook in de Abbassiya-buurt, een aantal kilometers van het Tahrir-plein vond ook een demonstratie in het kader van de “dag van het eerherstel” plaats, meldt persbureau AFP. Op het Abbassiya-plein verzamelden zich ook een groot aantal pro-leger demonstranten, meldt Reuters.

Met de betogingen wilden activisten oproepen tot de vervolging van veiligheidsagenten die vrouwen hebben mishandeld, in het bijzonder een vrouw die afgelopen weekend ontkleed werd en getrapt tijdens protesten. Het leger bood daar dinsdag al excuses voor aan, maar die worden niet geaccepteerd door de activisten.

Beelden van de mishandeling van een vrouw in hijaab door Egyptische veiligheidsdiensten:

Een film van de activisten van mediacollectief Mosireen waarin de slachtoffers van het geweld van het Egyptische leger gedocumenteerd wordt:

Ook al bood de Opperste Militaire Raad dinsdag zijn excuses aan verdedigde de Egyptische generaal Abdel Mboneim Kato, die adviseur is van het departement morele zaken van het leger, gisteren de mishandeling van vrouwen in de krant Asharq Al-Awsat. Volgens hem “beledigde” de vrouw in hijaab (in het filmpje hierboven) het leger en rechtvaardigt dat het optreden van de veiligheidsdiensten. Kato noemde eerder deze week de demonstranten al “delinquenten” die het “verdienen om in de ovens van Hitler gegooid” te worden.

Hoewel Kato zeer “extreem” is in zijn bewoordingen, zegt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants, is het leger misschien veel erger in de demonisering van de demonstranten. Roelants:

“Niet zo zeer in de bewoordingen maar in de beschuldigingen richting de demonstranten. Die worden afgeschilderd als straatterroristen die voor grote (economische) onrust in Egypte zouden zorgen.”

Eerder deze week schreef Roelants over die demonisering en de redenen daarvoor in NRC Handelsblad:

“De betogers, tot een kleine groep ingekrompen sinds de opstand tegen president Mubarak in januari/februari, blijven protesteren tegen het leger dat volgens hen aan de macht wil vasthouden. De militairen hebben immers grote economische belangen te verdedigen. Maar het leger voert met succes aan dat de doorgaande onrust zijn inspanningen dwarsboomt om de verslechterende economie weer op orde te krijgen. De staatsmedia hameren die boodschap erin. Veel Egyptenaren, die hun lonen zien dalen en de werkloosheid groeien, willen rust om toeristen en investeerders terug te krijgen. Zij kiezen voor het leger, dat hoe dan ook sinds 1952 geldt als stut in moeilijke tijden.”

    • Hans Klis