Klacht De Roy tegen de deken van advocaten

De Amsterdamse deken van advocaten, Germ Kemper, moet zich verantwoorden bij de raad van discipline, het tuchtcollege van de orde van advocaten. De klacht over de deken is ingediend door Edwin de Roy van Zuydewijn en zal in maart worden behandeld.

Aanleiding voor de klacht is een publicatie in het roddelblad Story uit november 2010, waarin Kemper, een onafhankelijk deken, wordt geciteerd over een rechtszaak tussen prinses Margarita en de Roy van Zuydewijn, die officieel zijn gescheiden in 2006. Kemper heeft prinses Margarita bijgestaan als haar advocaat, en dat had vermeld dienen te worden in het artikel, vinden De Roy en zijn advocaat. Vooral omdat Kemper zich in het artikel als onafhankelijk deken kritisch uitlaat over de advocaat van De Roy.

In een brief aan de advocaat van De Roy van Zuydewijn schrijft Kemper dat hij het artikel voor publicatie in de Story te lezen kreeg en aan de betreffende journalist had laten weten dat hij het „ongelukkig” vond dat hij in het artikel in twee verschillende rollen – als onafhankelijk deken en als betrokken advocaat – aan het woord kwam.

Het is opmerkelijk dat de deken van advocaten zich moet verantwoorden bij de raad van discipline omdat het in beginsel tot zíjn taken behoort klachten over advocaten uit zijn orde te beoordelen.

De raad van discipline, die de klacht tegen Kemper gaat behandelen, hoeft niet alle klachten die worden ingediend in behandeling te nemen. Klachten kunnen worden afgewezen als de raad die van onvoldoende gewicht vindt of op basis van de schriftelijke stukken al oordeelt dat de klacht ongegrond is. De raad kan sancties opleggen, zoals een waarschuwingen of berisping. Bij zwaardere overtredingen kunnen advocaten geschorst of geschrapt worden als lid van de orde van advocaten.

    • Merel Thie