Kerstballen breien

De Mart Smeetstrui bestaat tegenwoordig ook in de vorm van een kerstbal. En wat Mart Smeets nooit helemaal voor elkaar kreeg – zijn kwaliteitstruien hip te krijgen – lukt een Noors ontwerpduo wel: hun Scandinavische patroontjes slijten aan een groter publiek. Arne & Carlos heten ze. En ze zijn uiterst onhip en enorm kneuterig.

In hun bestseller Kerstballen breien (Tirion Creatief, € 19,95) laten ze zien waar ze wonen – in zo’n Noors huis met van die rood geverfde houten muren in eensneeuwlandschap – en schrijven ze: ‘We zijn allebei met breien en haken opgegroeid en zijn er dol op.’ Omdat ze van warmte en gezelligheid houden, en vooral van kerst, dachten ze: kom, we gaan kerstballen breien en we schrijven in een patronenboek op hoe we dat hebben gedaan.

Ironie? Camp? Bekijk je het omslag en neem je de tuttentaal van die twee in je op, dan ontkom je nauwelijks aan de indruk met een soort Noorse Creatief Met Kurk (maar dan Met Wol) van doen te hebben. Dit is een van Gummbah’s Net niet verschenen boeken – leuk dat zo’n briljante grap een CPNB-bestseller kan worden. Maar dan lees je verder over het zelfgemaakte poppenhuis, de kerstsnuisterijen die Arne en Carlos bij elkaar hebben gespaard omdat ze zoveel van Kerst houden en het vermoeden bekruipt je: ze menen het. Het boek is bloedserieus. Let op: het type wol is van belang, de voering voor de kerstbal moet op orde zijn, je kunt niet zomaar elk soort garen gebruiken om de perfecte Mart Smeetsbal te krijgen. En dan begint het echt: ‘28e toer *-* 1 r, 2 r samen, 10 r, 2 r samen, 1 r *-* op elke pen’, regel na regel, verlucht met tekeningen van patronen en foto’s van de beoogde kerstbal. En om het huiselijk te houden: Arno en Carlos naast elkaar aan de wol.

Geen grap dus, maar wel een bestseller. Wat zegt dit over de bestsellerslijst? Voor mensen die niet kunnen breien is dit een oersaai boek en het Noorse koppel met hun wezenloze blik in Noorse truien, jarenzestigspijkerbroeken en opschepperig breiend met vier breinaalden tegelijk gaan je al gauw vervelen. Dus is er maar een conclusie mogelijk: al die tienduizenden kopers van boeken op de bestsellerlijst beheersen de kunst van het breien.

De terugkeer van ‘Ravelli’ op de bestsellerlijst is te danken aan mensen die tijdens het kijken naar Rik Felderhof in zo’n villa het liefst breien. De huis- tuin en keukenkitsch in historisch sausje van Tatiana De Rosnay wordt gekocht door mensen die hun tranen vervolgens wegbreien. En het boek van Dick Swaab wordt gekocht door mensen die denken Wij zijn ons breien aan te schaffen. Het is een complot.

Breiliefhebbers hebben de boekenmarkt gekaapt en infiltreren niet alleen in de wereld van de lezer door massaal slechte en overbodige boeken te kopen, maar ook door een breibijbel de ranglijst op te stuwen.

Er moet een aparte lijst komen voor mensen die breien, zodat er een breivrije bestsellerlijst kan komen – het zal de redding voor de ware literatuur blijken te zijn.

Toef Jaeger

    • Toef Jaeger