Kamer wil onderzoek naar functioneren Buma/Stemra

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar het functioneren van Buma/Stemra. Volgens de Kamer is het vertrouwen in de muziekrechtenorganisatie de laatste tijd ernstig beschadigd.

Een meerderheid schaarde zich gisteravond in een Kamerdebat achter een motie van de SP:

Twitter avatar FarshadBashir Farshad Bashir Tweede Kamer wil op initiatief van de SP een grondig onderzoek naar Buma/Stemra: http://t.co/Cy8nlnHY

Begin deze maand stapte bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits per direct op. Aanleiding was een uitzending van PowNews waarin een telefoongesprek te horen was waarin hij zijn diensten aanbood in ruil voor een percentage van de opbrengst. In het telefoongesprek zei Gerrits dat hij zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg Gerrits een derde van de opbrengst.

De zaak wordt momenteel onderzocht door het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten. Na afloop van dat onderzoek zou het “heel goed kunnen zijn” dat het OM aanleiding ziet voor een onderzoek, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie twee weken geleden in de Tweede Kamer.

http://youtu.be/EMvV7qS_stQ

    • Marije Willems