Italiaanse rente voor staatsobligaties stijgt weer tot boven zeven procent

De rente op Italiaanse tienjarige staatsobligaties is weer door de grens van zeven procent gegaan. Een hogere rente maakt het des te lastiger de enorme schuldenlast het hoofd te bieden. Een percentage boven de zeven procent wordt als noodlottig gezien.

Eind november steeg de hoogte van de rente tot een record van bijna acht procent. Het begin december door de nieuwe premier Monti aangekondigde saneringspakket wist de markten weer wat tot bedaring te brengen, maar nu klimt de rente dus weer gestaag omhoog.

De hoge rente zorgt ervoor dat Italië steeds meer kwijt is aan het afbetalen van zijn schulden aan houders van de schuldenpapieren. Als de hoge rentestand voor lange tijd aanhoudt wordt de schuldenlast voor Italië onhoudbaar en onbetaalbaar.

    • Peter Zantingh