Ik ga als fotograaf naar Afghanistan en ik neem mee

De spullen die Bektas meenam om warm te blijven.
De spullen die Bektas meenam om warm te blijven. Foto Reuters / Umit Bektas

Wat doet een persfotograaf op het moment dat hij hoort dat hij naar Afghanistan gaat? Zijn tas inpakken. Umit Bektas, die voor Reuters werkt, schreef een blog over de nieuwsfotograaf die voor zijn lege koffer staat.

Het is niet de eerste keer dat de naam van Bektas op nrc.nl verschijnt: Umit Bektas maakt vooral in Turkije veel van de foto’s die via de fotodienst van Reuters onze berichten bereiken. Een groot gedeelte van de In beeld over de parlementsverkiezingen in Turkije van medio juni was van hem. Hij legde Erdogan hier vast en versloeg de onrust in Syrië vlakbij de grens met zijn land. Zijn beste foto van dit jaar was waarschijnlijk die van het dertienjarige jongetje dat de aardbeving in Van in oktober overleefde. Eerder schreef hij daar dit blog over.

Dus: een fotograaf staat in zijn kamer, de koffer opengeslagen op het bed. Hij weet wat hij kan verwachten: barre omstandigheden, een onveilig land, weinig zekerheden, slapen in de buitenlucht. Wat gaat erin?

Allereerst de beschermende kleding en een helm, schrijft Bektas. Hij zou opgenomen worden in het Amerikaanse leger dat in Afghanistan zit en zonder deze spullen kom je er niet in. Ze gaan in een aparte tas.

Helm en beschermende kleding - het belangrijkste dat Bektas inpakte. Foto Reuters / Umit Bektas

Helm en beschermende kleding - het belangrijkste dat Bektas inpakte. Foto Reuters / Umit BektasHelm en beschermende kleding - het belangrijkste dat Bektas inpakte. Foto Reuters / Umit Bektas

In de tweede tas: alles wat nodig is om de situatie in Afghanistan vast te leggen.

De fotografiespullen die Bektas inpakte om mee te nemen naar Afghanistan. Foto Reuters / Umit Bektas

De fotografiespullen die Bektas inpakte om mee te nemen naar Afghanistan. Foto Reuters / Umit BektasDe fotografiespullen die Bektas inpakte om mee te nemen naar Afghanistan. Foto Reuters / Umit Bektas

Voor foto, audio en video:

 • Drie camera’s (normaal gesproken twee, maar een extra voor zekerheid);
 • Een audiorecorder;
 • Een GoPro (een handzaam, licht cameraatje dat desondanks in goede kwaliteit opneemt).

… en om de gemaakte foto’s, audiofragmenten en videobeelden door te sturen naar het persbureau:

 • Een Bgan-apparaatje, voor internetverbinding op plekken waar vaste netwerken niet betrouwbaar zijn of gewoonweg niet bestaan;
 • Een Thuraya, een satelliettelefoon;
 • Een klein laptopje voor als andere communicatiemiddelen niet werken;
 • Een extra batterij voor alle apparaten die op batterijen werken en voor elke camera zelfs twee reserves;
 • Opladers, kabeltjes, geheugenkaarten, adapters en schoonmaakspullen.
 • Bektas schrijft dat hij sterk twijfelde over het meenemen van een statiefje. Wel of niet? Het zou zijn tas nóg zwaarder maken op een reis waarbij licht reizen van essentieel belang was. Toch ging het mee: hij wilde achteraf geen spijt hebben omdat iets wat hij nodig had nog thuis bleek te liggen.

  Ten slotte pakte hij in wat nodig was om ‘s nachts warm te blijven (zie de foto boven dit artikel): een slaapzak, thermokleding, handschoenen en, om te kunnen blijven zien, een zaklamp. Hij wist dat hij veel nachten buiten zou doorbrengen en dit hard nodig ging hebben.

  Een goede keuze om het statiefje toch in te pakken, zo bleek al snel. Op een nacht in de Afghaanse provincie Logar herkende Bektas de schoonheid van de sterrenhemel terwijl een aantal militairen bij een vuurtje stonden te praten. Hij haalde zijn statief tevoorschijn en maakte deze twee foto’s.

  Amerikaanse soldaten in Afghanistan praten wat bij een vuurtje. Foto Reuters / Umit Bektas

  Amerikaanse soldaten in Afghanistan praten wat bij een vuurtje. Foto Reuters / Umit BektasAmerikaanse soldaten in Afghanistan praten wat bij een vuurtje. Foto Reuters / Umit Bektas

  Amerikaanse soldaten in Afghanistan praten wat bij een vuurtje. Foto Reuters / Umit Bektas

  Amerikaanse soldaten in Afghanistan praten wat bij een vuurtje. Foto Reuters / Umit BektasAmerikaanse soldaten in Afghanistan praten wat bij een vuurtje. Foto Reuters / Umit Bektas

  Inmiddels is Bektas weer thuis. Alles wat hij meenam, gebruikte hij terwijl hij in Afghanistan was. En vergeten bleek hij maar één ding: een handdoek.

   • Peter Zantingh