Heteluchtbollen

None

Een ei rechtop. Kopje eraf. Kont eraf. Zo ziet de Airfryer van Philips eruit. 32 centimeter hoog en op zijn breedst 30 centimeter. Mooi of lelijk, daar is de vergadering nog niet uit; een kleine meerderheid neigt naar mooi vinden.

Ophef op internet. Op websites wordt gejuicht over het apparaat dat tienen krijgt, het hoogste rapportcijfer. Tussen het forse aantal supporters een paar – maar opvallend boze – critici die het ding finaal kraken en zeggen dat ze met plezier van de niet-goed-geld-terugafspraak met Philips gebruikmaken.

De Consumentenbond oordeelt zuinigjes over de Airfryer. Op de website Foodlog.nl noemt de Nederlandse bouwer van het apparaat buitenlandse tests die veel beter uitpakten dan die van de Consumentenbond.

Nieuwsgierig, gekocht. Terugsturen kan nog, maar hij doet het goed. De marketingfout die Philips maakt is nadruk leggen op friet. De Airfryer kan patat bakken zonder vet. Wie friet uit de vetketel gewend is en heerlijk vindt, wordt wellicht teleurgesteld door de geur en smaak van heteluchtgeschroeide patatten. Maar je moet van de machine niet verlangen dat hij de friteuse evenaart. Hij maakt iets anders. Noem het geen patat en het is opeens lekker.

We hadden een patatcarrousel van Tefal. In een grote trommel moesten aardappelstengels langzaam ronddraaien, waarbij ze door een ploeg telkens werden omgekeerd. In hete lucht moesten ze op die manier bruin bakken. Het ding kon niet bekoren.

In de Airfryer beweegt het te bakken product niet. Het ligt onderin een la op een rooster. Hete lucht wordt er omheen geblazen terwijl gelijkertijd stralingswarmte naar beneden wordt gestuurd. Het is eigenlijk een heteluchtoven met grill, maar veel kleiner dan die in het fornuis en geschikt om voedsel warm en bruin te maken voor twee personen die niet veel honger hebben. Werkelijk ideaal voor kamerbewoners met slechts één stopcontact en niet meer dan 140 euro kerstgratificatie. Dat kost hij.

Hij kan hitte produceren van 80 tot 200 graden. Er zit een tijdschakelaar op. Razendsnel is hij niet, maar heb je hem eenmaal door dan kun je er de gekste verzinsels in gaar en bruin bakken. Maar nu. Wie volgende week zaterdag geen oliebollen bakt maar kebab, wordt door de Partij voor de Vrijheid het land uitgezet. Het moet oud-Hollands of anders wegwezen. Lopen we met de Airfryer risico op oudejaarsavond?

Een proef. Oliebollenbeslag gemaakt en op verschillende manieren, in bakjes, in een bakring en in een taartvormpje, in de Airfryer gedaan. Nee, natuurlijk werden het geen oliebollen. Maar de gedrochten die eruit kwamen smaakten uitstekend. Ze moeten alleen nog een naam krijgen. ‘Krentenbollen’, roept al iemand. En die mogen.

    • Wouter Klootwijk