Het geheim van Mandela

Former South African President Nelson Mandela attends the Sixth Annual Nelson Mandela lecture in Kliptown, near Johannesburg, July 12, 2008. The lecture, addressed by Liberian President Ellen Johnson-Sirleaf, forms part of celebrations marking Mandela's 90th birthday. REUTERS/Mike Hutchings (SOUTH AFRICA) REUTERS

De magie van MandelaNed.1, 23.00 - 00.15 uur

De ontmoeting met Nelson Mandela in 1994, tijdens het benefietprogramma Geef Zuid-Afrika een kans, was voor presentatrice Astrid Joosten het mooiste moment van haar carrière. Ze was sprakeloos door zijn aura.

Daarom gaat Joosten nu, zeventien jaar later, op zoek naar wat precies de magie van Nelson Mandela is. Ze spreekt Nederlanders die hem hebben ontmoet, zoals Ed van Thijn, Wim Kok en Ruud Gullit. Ook een ex-gevangene en een ex-cipier van Robbeneiland komen aan het woord.

De documentaire brengt enkele nieuwtjes. Interessant is dat Mandela twijfelde of hij de Nobelprijs voor de vrede in 2003 wel in ontvangst moest nemen. Maar Joosten heeft vooral een ode gemaakt.

Helaas dringt bijna geen van de geïnterviewden door tot de kernvraag: wat is de magie van Mandela? Wim Kok zegt: „Hij vult een ruimte. Dat heb je of heb je niet.” Eigenlijk komt alleen Conny Braam, oprichter van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging, tot een enigszins bevredigend antwoord: „Eens in de zoveel tijd staat er een persoon op die qua statuur, blik in de ogen, stem, in kleine en grote gebaren exact voldoet aan datgene wat op dat moment nodig is. Mandela is zo’n persoon.”

Diederik Huffels

    • Diederik Huffels