Henrichs voorzitter Ajax

De algemene leden vergadering van Ajax heeft gisteren ingestemd met de voordracht van Hennie Henrichs tot voorzitter van de nieuwe bestuursraad. Dit college is een samenvoeging van ledenraad en bestuur. De raad vertegenwoordigt de vereniging als grootaandeelhouder bij aandeelhoudersvergaderingen van Ajax NV.

Henrichs is sinds 1964 lid van Ajax. Als bestuurder was hij in de jaren negentig verantwoordelijk voor het amateurvoetbal en de jeugdopleiding. In 2000 vertrok hij als bestuurslid technische zaken, uit solidariteit met de ontslagen trainer Jan Wouters. Tussen 2005 en 2008 was hij commissaris, tot hij in de nasleep van het rapport-Coronel, waarin het bestuursmodel en het technisch beleid onderuit werd gehaald, met de bijna voltallige raad opstapte.

De overige vier leden van de nieuwe bestuursraad zijn oud-bestuurslid supportersvereniging Jan Buskermolen, ex-topzwemmer Cees Vervoorn, oud-trainer en scout Tonny Bruins Slot en ex-Ajacied Dick Schoenaker. De voordracht van Hein Blocks werd afgewezen. Hij geldt als criticus van Johan Cruijff en stemde vorige maand tegen het verzoek van de ledenraad aan de raad van commissarissen om op te stappen.

De bestuursraad moet nog worden aangevuld tot zeven leden, maar kan met de huidige vijf alvast beginnen met de werkzaamheden.