Gorbatsjov schaamt zich voor Poetin

Gorbatsjov eerder deze maand tijdens een bezoek aan München. Foto Reuters / Guido Krzikowsk

Voormalig president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov schaamt zich voor de Russische premier Vladimir Poetin. Hij noemt vanochtend in een interview met de krant Novaya Gazeta opmerkingen van Poetin over de protestbeweging in Rusland een “schande”.

Gorbatsjov refereert in het interview aan een recente opmerking van Poetin in een tv-programma. In dat programma zei de premier dat de beweging die in zijn land demonstreert tegen zijn bewind “ontworpen is om mensen te hersenspoelen”. Ook vergeleek Poetin het witte lint, het symbool van de protestbeweging, met een condoom en zijn tegenstanders met apen. Gorbatsjov, een voormalig steunpilaar van Poetin, is geschrokken van deze opmerkingen:

“Het is betreurenswaardig en beschamend. Ik schaam me, omdat ik voelde dat ik een band had met Poetin en hem actief gesteund heb in zijn weg naar de macht.”

De oud-president van de Sovjet-Unie is van plan om morgen deel te nemen aan een grote nieuwe massademonstratie in Moskou tegen de vermeende grootschalige fraude die plaatsvond bij de parlementsverkiezingen van eerder deze maand. Twee weken geleden demonstreerden er in de Russische hoofdstad meer dan 50.000 mensen tegen het bewind van Poetin.

Gorbatsjov riep begin december al op tot het ongeldig laten verklaren van de parlementsverkiezingen en vindt dat de verkiezingen opnieuw georganiseerd moeten worden.

    • Pim van den Dool