Gitaar-riffs als ijspegels in je nek

None

CD POP

The Black Keys: El Camino ****

Het zal de Amerikaanse Black Keys nu niet meer gebeuren dat ze bij een MTV-prijzengala een verkeerd beeldje in handen gedrukt krijgen. In 2010 ontvingen zanger/gitarist Dan Auerbach en drummer Pat Carney een award die bedoeld was voor The Black Eyed Peas. Dat was kort voordat het tweetal een Grammy kreeg voor hun voorlaatste cd Brothers en doorbrak naar het grote publiek. Mede dankzij reclamemakers die hun gladde filmpjes graag contrasteren met de schrille liedjes van het duo.

Carney en Auerbach zijn niet de eerste muzikanten die hun liefde voor oude blues omzetten in vurige rockmuziek. Maar hun versie frappeert dankzij het knisperend heldere gitaargeluid, waardoor je de riffs van Auerbach ervaart als ijspegels in je kraag.

Bovendien zijn de meeste melodieën bijna direct klassiekers, zoals ‘Lonely Boy’, het soulnummer ‘Sister’ en ‘Little Black Submarines’, een ballade die zich ontpopt tot rockstamper.

Producer Danger Mouse, met wie The Black Keys inmiddels al drie cd’s opnamen, creëerde een breder geluidsbeeld dan slechts de gitaar van Auerbach en de drums van Carney: meerdere gitaren, bas, orgel en een compleet kinderkoor. Zo wordt het begrip ‘duo’ opgerekt, maar de opbrengst is het waard.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho