Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Frankrijk adviseert vrouwen borstimplantaten te verwijderen

Een implantaat van Poly Implant Prothese, woensdag gefotografeerd in Nice. Foto AFP / Sebastien Nogier

De Franse regering heeft tienduizenden vrouwen vanochtend opgeroepen hun borstimplantaten te verwijderen. Het gaat om de groep vrouwen die implantaten hebben die gemaakt zijn van een in opspraak geraakte siliconengel.

Onderminister van Volksgezondheid Nora Berra zei vanochtend in een toelichting op het besluit dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. De borsten van een aantal vrouwen die de implantaten van het bedrijf Poly Implant Prothese SA (PIP) gebruiken zijn “abnormaal” snel gegroeid. De regering benadrukt echter dat er geen “afdoende” bewijs is dat er verband is tussen de implantaten en borstkanker.

Ongeveer 30.000 Franse vrouwen hebben implantaten van het inmiddels gesloten bedrijf Poly Implant Prothese SA. De implantaten zijn al langer in opspraak omdat tienduizenden van de implantaten voorzien zijn van industriële siliconen in plaats van de goedgekeurde variant voor medisch gebruik. In het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels al 250 vrouwen een aanklacht ingediend.

De operaties die nodig zijn om de implantaten te verwijderen zullen door de Franse staat worden vergoed. Alleen vrouwen die de implantaten kregen na een borstcorrectie wegens borstkanker krijgen ook een vergoeding voor de nieuwe protheses. Vrouwen die de implantaten lieten inbrengen uit esthetische overwegingen, zullen de operaties voor nieuwe implantaten zelf moeten betalen.

PIP maakte totdat het in maart 2010 in de financiële problemen kwam, ongeveer honderdduizend borstprotheses per jaar. Daarvan was 84 procent bestemd voor de export. Ruim de helft daarvan ging naar Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië, Colombia, Venezuela en Chili en zo’n 25 procent was bestemd voor de Europese markt.