Feestelijk als een discobal

cd pop

M83: Hurry Up, We’re Dreaming ****

De Fransman Anthony Gonzalez maakte onder de naam M83 inmiddels zes cd’s. De meest recente (dubbel-)cd heet Hurry Up, We’re Dreaming: een gaaf geheel dat zijn band een flinke duw in de rug heeft gegeven. De liedjes van M83 verwijzen naar een stroming als ‘shoegazing’ door de suizende storm aan gitaarakkoorden, ondersteund door vliedende synthesizers. Maar anders dan bij de shoegazers (vernoemd naar de naar hun schoenen starende muzikanten) klinkt hier de zang geprononceerd.

Gonzalez is niet bang om jankend uit te halen, zoals in het prachtige Midnight City. Zijn hoge stem is extravagant, al net zo extravagant als de muziek waarin stormen van geluid worden doorbroken door kinderlijk naïeve keyboardloopjes, wat de muziek toegankelijk maakt. Gonzalez zorgde op zijn nieuwste cd voor dramatische kerkorgels, tegen elkaar in klimmende synthesizerakkoorden en flarden van stemmen.

Het effect is feestelijk als een discobal: een dwarreling van lichte klanken, bij elkaar gehouden door jubelende zang. Dat hij in het nummer ‘Claudia Lewis’ uit de bocht vliegt in een enigszins geëxalteerde keyboardsolo, is hem daarbij vergeven.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho