Erdogan beschuldigt Frankrijk van genocide - ‘Sarkozy stimuleert islamofobie’

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan gestures during a press conference in Istanbul on December 23, 2011. Erdogan on December 23 accused France of committing "genocide" in Algeria after French lawmakers voted a bill criminalising the denial of Armenian genocide. "France massacred an estimated 15 percent of the Algerian population starting from 1945. This is genocide," Erdogan told a news conference after the French move on the 1915 massacre of Armenians by Ottoman-era forces. AFP PHOTO/BULENT KILIC
Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan gestures during a press conference in Istanbul on December 23, 2011. Erdogan on December 23 accused France of committing "genocide" in Algeria after French lawmakers voted a bill criminalising the denial of Armenian genocide. "France massacred an estimated 15 percent of the Algerian population starting from 1945. This is genocide," Erdogan told a news conference after the French move on the 1915 massacre of Armenians by Ottoman-era forces. AFP PHOTO/BULENT KILIC Erdogan beschuldigde Frankrijk ervan dat het land "genocide" heeft gepleegd in Algerije. Foto AFP / Bulent Kilic

Erdogan beschuldigt Frankrijk ervan genocide te hebben gepleegd in Algerije. Dat zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vanochtend. Ook stimuleert Sarkozy volgens Erdogan islamofobie en turkofobie om stemmen te trekken in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. Met zijn uitspraken komen de diplomatieke verhoudingen tussen Frankrijk en Turkije nog verder onder druk te staan.

Erdogan tijdens een persconferentie:

“Naar schatting vijftien procent van de Algerijnse bevolking werd afgeslacht door de Fransen uit 1945. Dat is een genocide.”

Gisteren is door het Franse parlement een omstreden wetsvoorstel aangenomen dat de ontkenning van de Armeense genocide van 1915-1916 strafbaar stelt. Turkije spreekt de genocide tegen, en had in de aanloop naar de stemming felle kritiek. De eerdere dreigingen die het land uitte aan Frankrijk zijn nu door premier Erdogan verwezenlijkt en doen de spanningen tussen de twee landen verder toenemen. Nadat de wet werd goedgekeurd haalde Turkije zijn ambassadeur terug uit Parijs, zoals het al had aangekondigd. Erdogan hoopt dat de Franse senaat de wet alsnog zal blokkeren, zoals eerder ook al gebeurde.

Sarkozy: wij respecteren de mening van onze Turkse vrienden

Sarkozy vanochtend in een reactie:

“Ik respecteer de mening van onze Turkse vrienden, maar zij moeten ook de onze respecteren.”

Frankrijk erkende in 2001 al de Armeense genocide, waarbij tijdens de Eerste Wereldoorlog één tot anderhalf miljoen Armeniërs werden omgebracht door het Ottomaanse Rijk. Ook in 2001 leidde dat tot een felle aanvaring met de Turkse regering. Ontkenning van de genocide is niet strafbaar, en het was in 2007 een verkiezingsbelofte van president Sarkozy om dat te veranderen, weet onze correspondent in Parijs Dirk VandenBerghe.

‘Sarkozy reageert kalm, hij kan nu geen olie op het vuur gooien’

Onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe in een reactie:

“Diplomatiek wordt de zaak op de spits gedreven. Sarkozy reageerde kalm op de uitspraken van Erdogan, maar hij weet natuurlijk dat hij nu geen olie op het vuur kan gooien. De aangenomen wet wordt door de Turken gezien als een provocatie van de Fransen. Er was veel over de wet te doen, maar opmerkelijk is dat er gisteren amper 41 van de 577 volksvertegenwoordigers de moeite namen om aan het debat deel te nemen.

De relatie tussen de twee landen was al niet hartelijk. Sarkozy geldt als één van de belangrijkste tegenstanders van toetreding van Turkije tot de Europese Unie. We zullen moeten zien hoe de wet wordt ontvangen in de senaat. Maar de behandeling ervan kan nog jaren op zich laten wachten.”