Eindelijk wandelen over de gitaar van Jimi Hendrix in Seattle

Halverwege 2006 kreeg Jimi Hendrix z’n eigen park in geboortestad Seattle. Het park ligt in het hart van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, tussen de wijken Rainier Valley en Central District. Hier groeide Hendrix op. Maar fans en omwonenden vonden de hectare aan grasveld met parkeerplaats maar schril afsteken tegen het leven en de legende van hun gitaarvirtuoos. Ze verzamelden zich en vormden The Friends of Jimi Hendrix Park. Sinds januari 2009 organiseerden ze openbare brainstormsessies met de buurt over wat te doen met het braakliggende terrein. Het moest een verzamelplek worden voor liefhebbers van muziek, ongeacht leeftijd of achtergrond.

Het resultaat is een van bovenaf gezien gitaarvormig park, geïnspireerd door Hendrix’ teksten, stijl, podiumpresentatie en eigen kunstwerken, ontworpen door de landschapsarchitecten van Murase Associates. Bezoekers lopen het park binnen over de fretten van een guitaarhals. Er is nog wat discussie over de plaatsing van Hendrix-gerelateerde kunstprojecten, maar als alles volgens planning verloopt valt de heropening van het park samen met wat Hendrix’ zeventigste verjaardag zou zijn geweest, op 27 november 2012.

De opening zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Er is nog veel liefde voor Hendrix. Het muziektijdschrift Rolling Stone plaatste hem onlangs nog op nummer één in de tophonderd van beste gitaristen aller tijden. En 9 december dit jaar bracht een door Hendrix ondertekend contract ruim 62.000 dollar op tijdens de Rock & Roll Pop Culture Auction. Het document betrof de uitgeefrechten van zijn eerste album uit 1967: Are You Experienced.

Tamar Stelling

    • Tamar Stelling