ECB leent 489 miljard aan banken

De centrale bank heeft deze week een ongekend hoog bedrag aan de banken geleend. Wat de banken met het geld doen is de vraag.

Europese banken hebben deze week voor 489 miljard euro geleend bij de Europese Centrale Bank (ECB), een ongekend hoog bedrag. In totaal 523 banken zijn ingegaan op het aanbod van de ECB om voor drie jaar geld te lenen tegen een heel lage rente.

Door de eurocrisis kunnen banken zelf moeilijk aan financiering komen. Met de lening wil de ECB voorkomen dat banken veel minder geld lenen aan bedrijven en huishoudens, en zo de recessie versterken. Volgens de ECB zijn huishoudens en het midden- en kleinbedrijf voor hun financiering afhankelijk van banken.

Wat de banken precies met het geld zullen doen, is onzeker. Banken kunnen met de ECB-lening hun bestaande leningen herfinancieren. De hoogste nood is ermee weggenomen, maar de lening doet voorlopig weinig aan het kernprobleem van de banken: te weinig bufferkapitaal. (NRC)