Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Dodental zelfmoordaanslagen Syrië ‘opgelopen tot veertig’

A delegation of Arab League officials visits a site to inspect damages to buildings after a car bomb attack in Damascus December 23, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. Suicide car bombers struck Damacus on Friday, officials said, killing 40 people, gutting buildings and sending human limbs flying in the bloodiest violence to hit Syria's capital in a nine-month-old uprising against President Bashar al-Assad. QUALITY FROM SOURCE. REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A delegation of Arab League officials visits a site to inspect damages to buildings after a car bomb attack in Damascus December 23, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. Suicide car bombers struck Damacus on Friday, officials said, killing 40 people, gutting buildings and sending human limbs flying in the bloodiest violence to hit Syria's capital in a nine-month-old uprising against President Bashar al-Assad. QUALITY FROM SOURCE. REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een delegatie van de Arabische Liga bij de plek van de aanslag in Damascus. Foto Reuters / Sana

Het aantal doden bij de dubbele zelfmoordaanslag op veiligheidsgebouwen in de Syrische hoofdstad Damascus zou zijn opgelopen tot zeker veertig doden. De aanvallen kwamen een dag nadat de eerste leden van de waarnemingsmissie van de Arabische Liga arriveerden, die erop moeten toezien dat Syrië het onlangs ondertekende vredesakkoord naleeft.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een “terroristische daad” aangezien de aanslagen gericht waren tegen “het leger én burgers”. De autoriteiten namen de net gearriveerde waarnemers naar de plaatsen van de aanvallen om hen duidelijk te maken dat er terroristische groeperingen achter de opstand in het land zitten, meldt persbureau AP.

Aanslagen zouden gepleegd zijn door ‘Al Qaeda’

De regering van buurland Libanon zou twee dagen geleden Damascus gewaarschuwd hebben dat Al-Qaeda-militanten Syrië zouden zijn binnengekomen, liet een Syrische regeringswoordvoerder vanmiddag weten aan persbureau Reuters.

De aanvallen van vandaag zijn de eerste zelfmoordaanslagen in de al sinds maart durende opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad en zorgen voor een nieuwe dimensie in het conflict dat steeds meer op een burgeroorlog begint te lijken. Volgens de Verenigde Naties zouden al meer dan vijfduizend mensen gedood zijn bij de onderdrukking van de opstand.

Gelooft de Arabische Liga de regering?

Omdat journalisten in Syrië geweerd worden, is het moeilijk om de claims van de regering te controleren. De oppositie was er ook snel bij om Assad te beschuldigen van de aanslagen. De vraag is, vindt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants, wie de waarnemers van de Arabische Liga gaan geloven. Waarschijnlijk zullen zij onvoldoende gegevens kunnen verzamelen om tot een oordeel te kunnen komen. Roelants:

In werkelijkheid is het zo goed als onmogelijk te zeggen wat er precies gebeurt in Syrië. De autoriteiten laten niet of nauwelijks buitenlandse journalisten toe en Syrische journalisten staan onder zware druk alleen het overheidsverhaal te vertellen. Daardoor is er ook geen zekerheid dat de dodencijfers door staatsgeweld die de oppositie elke dag bekendmaakt kloppen. Het is nu eenmaal vaak zo dat oppositiegroepen hun verhaal aanzetten om de buitenwereld aan hun zijde te krijgen of te houden [...] het is duidelijk dat tweehonderd waarnemers op geen stukken na in staat zijn het hele land te bereizen en te controleren. Daarom zien niet alleen de oppositie maar ook veel analisten de instemming van de regering met de waarnemersmissie als niet meer dan een manoeuvre om tijd te winnen en verdere sancties van de buitenwereld te voorkomen.”