De schade is straks weer enorm. Verbieden maar?

Nederland, Nijmegen, 20-7-2010 Tijdens de zomerfeesten van de 4daagse wordt traditioneel op de dinsdag een groot vuurwerk gegeven. De Waal in vlammen. Op de waalkade, het valkhof en de oever van de rivier aan de kant van Lent staan tienduizenden mensen het spectakel te bewonderen. Foto: Flip Franssen

Het is vaste prik in de tweede helft van december: er klinken weer rotjes op straat, de politie verricht de eerste arrestaties voor het bezit van illegaal vuurwerk en de eerste vuurwerkslachtoffers worden de Eerste Hulp binnengereden. Het is ook die tijd van het jaar dat er weer stemmen opgaan voor een vuurwerkverbod. Onlangs pleitte oogarts Tjeerd de Faber in deze krant voor zo’n verbod. En nu zegt ook Cees Meijer van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers dat een verbod op consumentenvuurwerk onvermijdelijk is. Schade door vuurwerk kost gemeenten en particulieren jaarlijks kluiten met geld, om nog maar te zwijgen van het lichamelijke letsel dat Nederlanders elkaar elk jaar weer aandoen rond de jaarwisseling. Bovendien is het aantal Nederlanders dat overlast van vuurwerk heeft groter dan het aantal dat er plezier aan beleeft. Waarom vuurwerk niet gewoon verbieden?

    • Reinier Kist