Dat ‘niggabitch’ was niets dan een vergissing

De hoofdredacteur van Jackie stapte op na publicatie van het woord ‘niggabitch’. Hierdoor is er eindelijk aandacht voor diversiteit, stelt Senay Özdemir. Het was geen racisme , vindt Bernard Hulsman.

Voor blanken is de zwarte cultuur een mijnenveld. Dit ondervond hoofdredacteur Eva Hoeke van Jackie toen zij onlangs een foto met bijschrift plaatste van Rihanna, die na Lady Gaga de grootste vrouwelijke popster is van dit moment. ‘Niggabitch’, stond bij de casual geklede Rihanna in hotpants. In het bijschrift stond uitgelegd welke van Rihanna’s kledingstukken en accessoires in de mode waren in r&b- en hiphopkringen.

Dit kwam Hoeke en Jackie op veel afkeurende e-mails en tweets te staan, ook van Rihanna zelf. Hoeke maakte haar excuses, maar deze hielpen niet. Uiteindelijk moest ze ontslag nemen. Hoeke en Jackie werden zelfs beschuldigd van racisme.

De verwijten die Hoeke en Jackie treffen, zijn hypocriet. In haar clips kroelt en schuurt Rihanna er in weinig kleren lustig op los. Nadere cultuursociologische bestudering daarvan zal ongetwijfeld aan het licht brengen dat dit de uitingen zijn van een trotse vrouw die het recht op zelfbeschikking opeist, maar op het eerste gezicht voldoet ze aan het universele mannelijke porno-ideaal van permanente bereidheid tot instantseks.

De woorden nigga, bitch en niggabitch worden meestal zonder problemen gebruikt. Totdat Prince een jaar of tien geleden Jehova’s getuige werd, wemelden zijn teksten van de niggaz en bitches. Recenter rapt Jay-Z, de echtgenoot van Beyoncé: I got 99 problems, but a bitch ain’t one. Tegen de term bitch heeft Beyoncé nooit bezwaar gemaakt.

Het probleem is niet het woord niggabitch op zich, maar dat het alleen kan worden gebruikt door zwarten. Blanken en zelfs wiggers – blanken die liever zwart waren – kunnen dit niet bezigen, zoals hetero’s het niet over ‘flikkers’ kunnen hebben en homo’s wel. Dit had Hoeke moeten weten voordat ze niggabitch bij een tekstje over Rihanna zette, maar met racisme heeft het niets te maken. Hoeke heeft zich vergist, meer niet. Hiervoor heeft ze haar excuses gemaakt. Dit is meer dan voldoende.

Bernard Hulsman is redacteur van NRC Handelsblad.

    • Bernard Hulsman