Chinese activist veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf

Een Chinese rechtbank heeft de prominente activist Chen Wei vanochtend veroordeeld tot een celstraf van negen jaar voor het oproepen tot omverwerping van het Chinese regime. Voor zover bekend is de straf voor Chen de zwaarste straf die een dissident dit jaar in China kreeg.

Chen werd in februari opgepakt vanwege de publicatie van vier artikelen die hij schreef en online publiceerde. De Chinese autoriteiten maakten in februari jacht op meer dissidenten die vaak anoniem opriepen tot het navolgen van de protesten in de Arabische wereld in China. Tot grootschalige demonstraties kwam het in China echter bijna niet.

Chen zou vanochtend, nadat hij het vonnis te horen had gekregen in een rechtbank in het zuidwesten van het land, gezegd hebben dat hij protest wil maken tegen de veroordeling en onschuldig is. “Het bestuur van de democratie moet winnen, de autocratie moet sterven”, zo zei Chen.

De 42-jarige Chen (wiki) is al jarenlang een bekende activist in China. Hij nam in 1989 deel aan de beroemde protesten op het Tiananmenplein in Beijing en werd in 1994 al eens veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor “propaganda tegen de revolutie en opruiing”.

    • Pim van den Dool