Bestrijd inflatie, maak pudding

Mona mag dan beweren dat het elke dag feest is met haar puddingen, het gevolg is puddinginflatie. Wat moet je in vredesnaam op een echte hoogtijdag op tafel zetten als bitterkoekjespudding en citroenbavarois dagelijkse kost zijn? Laat het feestelijke erin schuilen dat de pudding zelfgemaakt is. Nu het retro-kerstdiner zo’n opgang maakt – je kunt

Mona mag dan beweren dat het elke dag feest is met haar puddingen, het gevolg is puddinginflatie. Wat moet je in vredesnaam op een echte hoogtijdag op tafel zetten als bitterkoekjespudding en citroenbavarois dagelijkse kost zijn? Laat het feestelijke erin schuilen dat de pudding zelfgemaakt is.

Nu het retro-kerstdiner zo’n opgang maakt – je kunt geen receptenblad openslaan zonder garnalencocktail en gebraden kalkoen – mag een chipolatapudding niet ontbreken.

De Italiaans klinkende naam ten spijt is de chipolatapudding vooral een Nederlands fenomeen. Elders is chipolata een worstje.

In Nederlandse recepten is de chipolata vaak een melk-roompudding. Mijn Brusselse oudtante Germaine maakte hem als een bavarois.

Snijd de gekonfijte vruchten en schilletjes in stukjes en laat ze met de rozijnen een uurtje marineren in de marasquin. Zeef ze en vang de marasquin op. Verkruimel de bitterkoekjes en besprenkel met de opgevangen marasquin.

Splijt een half vanillestokje overlangs. Breng 2,5 dl melk aan de kook en laat het vanillestokje een minuut of twintig trekken. Vis het stokje uit de melk. Schraap het vanillemerg eruit en doe dat terug bij de melk.

Klop 3 eidooiers en 100 gram suiker in vijf minuten tot een romig mengsel. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe. Laat het op laag vuur binden tot yoghurtdikte. Week 6 blaadjes gelatine vijf minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en laat die al roerend oplossen in het warme mengsel. Laat het lobbig worden. Klop ondertussen 2 dl slagroom stijf met 25 gram poedersuiker. Klop de eiwitten stijf met een snuf zout. Spatel de slagroom door het mengsel en vervolgens eerst een kwart en daarna de rest van het eiwitschuim. Doe dat behoedzaam en met geduld opdat de luchtigheid behouden blijft. Roer er tot slot, als de pudding al aan het geleren is, de vruchtjes, schilletjes, rozijnen en bitterkoekkruimels door. Spoel de puddingvorm om met koud water. Giet de bavarois in de vorm en laat hem ten minste vier uur opstijven. Stort de pudding op een serveerschaal. Met een puddingvorm met ventiel gaat dat erg gemakkelijk. Houd anders de vorm even in heet water, dan lost de pudding gemakkelijker. Garneer met bigarreaux, gekonfijte citrusschilletjes en zilverpilletjes. (Allemaal te vinden bij de bakproducten in de supermarkt.) Bestoven met wat poedersuiker is hij nog kerstiger. En zo feestelijk, daar kan Mona niet tegenop.

(Kijk voor een foto op www.ermagwelweerwataf. blogspot.com)

Chipolatapudding

Voor zes personen:

puddingvorm van 1,2 liter

2,5 dl volle melk

half vanillestokje

3 eidooiers

100 g fijne suiker

6 blaadjes gelatine

2 dl slagroom

3 eiwitten

snufje zout

100 g bitterkoekjes

0,5 dl marasquin (slijter)

50 g rozijnen

50 g gekonfijt fruit (bigarreaux of ander fruit)

50 g gekonfijte citrusschilletjes (citroen, sinaasappel of sukade)

Voor de garnering:

16 bigarreaux

1 el zilverpillen

1 el gekonfijte citrusschilletjes

1 el poedersuiker

    • Joep Habets