Ajax is verantwoordelijk

Het grootste risico dat voetballers op fysiek (en soms verbaal) geweld lopen, is gewoonlijk niet te vinden bij toeschouwers, maar bij hun tegenstanders die wél op het veld thuishoren. Zie de vliegende tackles of elleboogstoten die er veel te vaak worden uitgedeeld. Of de racistische opmerkingen die recent op Engelse velden te horen waren. Zulke voetballers geven het slechte voorbeeld. Zij dragen vermoedelijk bij aan de agressie die er op en rond de velden en de stadions kan heersen.

De doelman van AZ, Esteban Alvarado Brown, werd afgelopen woensdag bij de bekerwedstrijd van zijn club tegen Ajax in Amsterdam juist belaagd door een toeschouwer. Die man was erin geslaagd het veld op te komen, rende van achter op de keeper af, die dat nog net op tijd in de gaten had waardoor hij zich kon verweren. Het Openbaar Ministerie en eventueel de rechter zullen over deze toeschouwer moeten oordelen.

De veelbesproken en veelbekeken rel in de Arena leidde ertoe dat voetbalbond KNVB en clubs al snel naar de politiek wezen: de ‘voetbalwet’ moet worden aangescherpt. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) liet daarop de Tweede Kamer weten dat hij de evaluatie van deze wet, de ‘Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast’ zal versnellen.

Dat kan verstandig zijn van de minister, die meende voor de camera ook nog even als „mens” te moeten reageren en uitdrukking gaf aan zijn „warme gevoelens” voor het kordate optreden van AZ-trainer Gertjan Verbeek. Een minister die als mens spreekt – dat brengt bijna vanzelf deze woorden in herinnering van tv-maker Wim T. Schippers: „Verdomd interessant, maar gaat u verder.”

De toeschouwer die de doelman belaagde, had een stadionverbod. Niettemin slaagde hij erin de Arena binnen te komen. Vervolgens lukte het hem ook nog het veld op te rennen. Conclusie: de veiligheidsmaatregelen van Ajax schoten tekort. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de voetbalclub. Het ging hier niet om een stadionverbod dat de rechter had gelast en ook niet om een gebiedsverbod van de burgemeester. Verboden die de KNVB of de voetbalclubs hebben opgelegd zijn van civielrechtelijke aard. De naleving ervan is hún verantwoordelijkheid. Zij maken uit wie ze in de stadions toelaten. Het is te gemakkelijk om dat op het bord van de politie te schuiven.

Voor wat betreft de sportieve kant van de zaak lijkt het logisch dat de gestaakte wedstrijd in de 36ste minuut wordt voortgezet, mét Esteban. De aanklager van de KNVB heeft de rode kaart die hij van de scheidsrechter had gekregen, geseponeerd. Dan is het logisch, nu die gelegenheid zich ditmaal voordoet, dat de keeper de wedstrijd mag uitspelen.