Advocaat: hooligan gist naar het waarom

De hooligan die woensdagavond in de Arena werd aangehouden na een aanval op AZ-doelman Esteban, een 19-jarige man uit Almere, kan niet verklaren waarom hij tot zijn daad is gekomen.

Dat zei zijn advocaat, Geertjan van Oosten, gisteravond in het programma Nieuwsuur. „Dat is volstrekt onduidelijk. Hij weet het niet meer”, aldus Van Oosten.

Wesley van W. had sinds het begin van dit jaar een stadionverbod van drie jaar, omdat hij zich al eens had misdragen, met name tegenover verschillende stewards in het stadion. Volgens ooggetuigen op de tribunes van de Arena gedroeg Van W. zich woensdag, voorafgaand aan het incident, al agressief. Hij zou volgens omstanders verschillende keren hebben geroepen dat hij „voor vijftig euro” de keeper „dood” zou schoppen. Ook verklaarden getuigen dat de man zwaar onder invloed zou hebben verkeerd toen hij het veld op rende.

Volgens verklaringen van de ouders in verschillende media lijdt de relschopper aan ODD, een gedragsstoornis die zich uit door opstandigheid, driftbuien, wraakzuchtigheid, agressie en andere problemen in de sociale omgang.

Op de Facebook-pagina van de man, die vanochtend niet meer kon worden bekeken, staat onder meer een foto van een grote tatoeage op een ontblote rug met de letters A.C.A.B. erop. Die afkorting staat voor All Cops Are Bastards (alle politiemensen zijn klootzakken), een kreet die vaker wordt gebruikt in bepaalde jongerensubculturen, waaronder voetbalhooligans.

De ouders van de relschopper zijn volgens zijn raadsman Van Oosten bedreigd. Zij hebben hun huis in Almere, waar hun zoon ook woonde, tijdelijk verlaten uit angst voor represailles.

Wesley van W., die nog steeds wordt vastgehouden, bekeek gisteren met de politie de beelden van zijn aanval, tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ. „Hij is geschrokken van zijn eigen gedrag”, aldus Van Oosten.

Van W. zal in elk geval geen aangifte doen van de schoppen die hij kreeg van de Costa Ricaanse keeper. „Hij snapt de acties van meneer Esteban volledig”, stelde Van Oosten. De advocaat bood namens zijn cliënt zijn excuses aan aan Ajax, AZ, doelman Esteban en de supporters.