‘Terroristische aanval op veiligheidsgebouwen in Damascus’

An image grab taken from Syrian state TV on December 23, 2011 shows Syrians carry away a dead body at the site of a suicide attack outside a security service base in Damascus on December 23, 2011. Suicide bombers hit two security service bases in Damascus killing many civilians and some soldiers, state television reported, in the first attacks of their kind in a quarter of a century. AFP PHOTO/HO/SYRIAN TV RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SYRIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
An image grab taken from Syrian state TV on December 23, 2011 shows Syrians carry away a dead body at the site of a suicide attack outside a security service base in Damascus on December 23, 2011. Suicide bombers hit two security service bases in Damascus killing many civilians and some soldiers, state television reported, in the first attacks of their kind in a quarter of a century. AFP PHOTO/HO/SYRIAN TV RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SYRIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Syriërs dragen een lichaam weg op de plek van de zelfmoordaanslag in Damascus. Foto AFP / Syrische staats-tv

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn twee zelfmoordaanslagen uitgevoerd op veiligheidsgebouwen. Dat bericht de Syrische staatstelevisie. Bij de aanslagen zijn meerdere burgers en soldaten omgekomen, meldt persbureau Reuters.

Er zouden zeker dertig doden zijn gevallen en 55 gewonden, zo meldt tv-station Al-Manar dat in handen is van Hezbollah, een bondgenoot van de Syrische president Assad. De Syrische regering heeft het over meer dan dertig doden en honderd gewonden.

Volgens de Syrische staatstelevisie gaat het om een dubbele aanslag van twee zelfmoordterroristen die twee autobommen ter ontploffing brachten. De staatstelevisie houdt Al-Qaeda verantwoordelijk na de eerste aanwijzingen.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er heftige beschietingen uitgebroken na de explosies. Die berichten kunnen niet worden geverifieerd.

De explosies volgen een dag nadat de eerste leden van de waarnemingsmissie van de Arabische Liga in Syrië zijn gearriveerd. De waarnemers moeten erop toezien dat het land het onlangs ondertekende vredesakkoord naleeft.

In Syrië zijn al maandenlang protesten bezig tegen het repressieve bewind van president Assad. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds half maart al meer dan vijfduizend mensen om het leven gekomen.