50.000 euro dankzij crowdfunding

50.000 euro, dat heeft het Amsterdam Museum bij elkaar gesprokkeld dankzij crowdfunding. Terwijl maar 30.000 nodig was. Het museum wil het 4×6 meter grote schilderij De Intocht van Napoleon laten restaureren – en dat kost geld. Dat meer geld is ingezameld dan verwacht, komt zeer van pas, aldus een voorlichter. „De schade aan het doek is erger dan gedacht, ontdekten we toen de vernislaag eraf was.”

Particulieren konden online een historisch figuur op het werk kiezen, om geld aan te doneren. „Napoleon en het paard Marengo waren het populairst. We ontvingen vooral bedragen van 25 en 50 euro, dus dat kun je blijkbaar vragen.”

Om betrokkenheid bij het project te creëren, organiseerde het museum borrels en kregen donateurs een certificaat met historische tekst en uitleg.

Een fonds dat niet met naam genoemd wil worden schonk 25.000 euro. „Dat fonds hadden we nooit gevonden zonder deze actie.”

Het Amsterdam Museum ruikt geld en heeft meteen een volgende campagne op touw gezet. Omdat het grote Napoleonwerk honderd jaar lang op een rol zat zit er geen lijst omheen. De voorlichter: „Vanaf vandaag kun je geld doneren voor de omlijsting. We rekenen 10 euro per centimeter en er is twintig meter nodig.”

    • Tamar Stelling