Zonde, ritueel en topsport

Metropolis: MasturbatieNed.3, 21.00-21.40 uur.

Masturbatie? Dat gaat toch overal op de wereld ongeveer hetzelfde, zou je denken. Toch begint een nieuwe reeks van het programma Metropolis met een rondje masturbatie rond de wereld om ons de verschillen in beleving te tonen. Correspondenten uit verre landen laten zien hoe de mensen daar zichzelf klaarmaken.

De verbazingwekkende schaamteloosheid die optreedt wanneer een tv-camera verschijnt, blijkt wederom internationaal. In de straatinterviews reageert iedereen lacherig en ontwijkend. Maar thuis praten de geïnterviewden niet alleen openlijk over deze meest intieme handeling, ze laten zich ook nog filmen tijdens de daad. Gelukkig terughoudend in beeld gebracht.

In Nicaragua, Kenia en Zambia blijkt het een groter taboe dan bij ons. Je wordt er impotent van, je gaat er moeilijk van lopen, en dan ga je ook nog naar de hel. Daartegenover staat de Japanner Masanobu, regerend wereldkampioen masturbatie. Hij kan het 9 uur 58 minuten achter elkaar. Je ziet hem thuis trainen, terwijl zijn vrouw achter de naaimachine zit. Hij doet het alsof hij een beetje verveeld in zijn neus peutert. Zo is de tover er wel vanaf.

Metropolis heeft op de Filippijnen een primitief volkje gevonden, dat de eerste keer onaneren viert als een initiatierite. We zien drie dertienjarige jongens bij een vuur het wonder aan zichzelf voltrekken , terwijl de dorpelingen eromheen staan en aanmoedigingen roepen, klappen en op trommels slaan.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken