‘Bodem Egyptische schatkist in zicht’ - ‘onderdeel demonisering activisten’

Caption: A street vendor sells hot drinks during a sit-in against military rule at Tahrir Square in Cairo December 22, 2011. The Muslim Brotherhood, whose party is leading Egypt's staggered parliamentary election, came out on Thursday against bringing forward a presidential vote to end military rule, saying changing the timetable would wreak chaos. Protesters who fought soldiers and police in central Cairo for five days before calm was restored this week want the army to cede power more swiftly. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: A street vendor sells hot drinks during a sit-in against military rule at Tahrir Square in Cairo December 22, 2011. The Muslim Brotherhood, whose party is leading Egypt's staggered parliamentary election, came out on Thursday against bringing forward a presidential vote to end military rule, saying changing the timetable would wreak chaos. Protesters who fought soldiers and police in central Cairo for five days before calm was restored this week want the army to cede power more swiftly. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Straatverkoper op het Tahrir-plein. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De bodem van de Egyptische schatkist komt in zicht. Daarvoor waarschuwde premier Kamal El Ganzouri vandaag tijdens een perconferentie. Van de beloofde buitenlandse financiële hulp is maar een fractie daadwerkelijk uitbetaald.

Volgens Ganzouri zou Egypte maar een miljard dollar van de 10,5 miljard, die Arabische landen hadden beloofd, ontvangen hebben. Ook zou hij nog niks gezien hebben van de 35 miljard dollar die de G8 had beloofd aan Egypte en Tunesië, meldt persbureau AFP. En dat terwijl er volgens hem wel negen miljard het land uitstroomde.

Ganzouri vroeg zich hardop af of in Egypte de discussie over de economie niet de grootste prioriteit moet worden. Hiermee doelt de premier op de aanhoudende demonstraties in het land tegen de militaire bevelhebbers. Daarbij vielen tussen vrijdag en dinsdag zeker zeventien doden.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants maken de uitspraken van Ganzouri uit van het offensief om activisten zwart te maken en het volk achter zich te krijgen. Roelants:

“Het zal best waar zijn dat Egypte maar een klein deel van de beloofde hulp heeft gekregen. De ervaring leert dat het geld op zich laat wachten, vaak is de hulp ook voorwaardelijk. Ganzouri kampt ook met een groot probleem: om de huidige werkloosheid niet te laten stijgen, heeft Egypte een economische groei nodig van zeven procent. Maar de groei is inmiddels omgeslagen naar krimp. De opbrengsten uit de toeristische sector zijn ook zwaar gedaald. Ganzouri wil dat de rust weer terugkeert in het land om de economie weer te stimuleren. Zijn uitspraken van vandaag moeten dat onderstrepen.”

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde gisteren opnieuw de kredietwaardigheid van Egypte, van B1 naar B2 en waarschuwde dat als de politieke instabiliteit aanhoudt de rating nog verder zal dalen. Hoe lager de rating, hoe moeilijker een land geld kan lenen op de financiële markten, omdat het risico dat de schulden niet ingelost worden groter zijn geworden.

De militaire leiding in Egypte demoniseert al langer de demonstranten die de straten opgaan, zegt Roelants. Eerder deze week zei een generaal nog dat zij het verdienen om verbrand te worden “in de ovens van [Adolf] Hitler”. De activisten zijn in de ogen van het regime veranderd in “straatterroristen en drugsgebruikers” en zo moet het volk ze ook gaan zien. Roelants:

De betogers, tot een kleine groep ingekrompen sinds de opstand tegen president Mubarak in januari/februari, blijven protesteren tegen het leger dat volgens hen aan de macht wil vasthouden. De militairen hebben immers grote economische belangen te verdedigen. Maar het leger voert met succes aan dat de doorgaande onrust zijn inspanningen dwarsboomt om de verslechterende economie weer op orde te krijgen. De staatsmedia hameren die boodschap erin. Veel Egyptenaren, die hun lonen zien dalen en de werkloosheid groeien, willen rust om toeristen en investeerders terug te krijgen. Zij kiezen voor het leger, dat hoe dan ook sinds 1952 geldt als stut in moeilijke tijden.