VU maakt tentamens makkelijk

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam vereenvoudigt met opzet de tentamens om zo meer studenten te laten slagen. Dat heeft een van de docenten aan de VU, politicoloog Gijs Schumacher, gisteravond gezegd in een uitzending van BNR Nieuwsradio. „Wij hebben de motivatie om studenten te laten slagen.”

Volgens Schumacher laat de universiteit zich daarbij leiden door een financieel motief: hoe meer studenten slagen, hoe meer overheidsgeld de onderwijsinstelling krijgt. Kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft aangekondigd vragen aan staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) te gaan stellen. Van Dijk wil een discussie over de vraag „hoe de kwaliteit van het universitair onderwijs kan worden gegarandeerd”.

Ook regeringspartij VVD eist opheldering. Kamerlid Anne-Wil Lucas meent dat in de huidige opzet sprake is van „een perverse prikkel”. Hogescholen en universiteiten worden afgerekend op het aantal studenten dat de opleiding met goed gevolg afsluit. Lucas: „Natuurlijk zit daar een prikkel in om dan ook zoveel mogelijk geslaagden te produceren.”

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) dreigde gisteren met opheffing van de opleiding journalistiek aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij volgt daarmee de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, die heeft geadviseerd de opleiding niet opnieuw een hbo-accreditatie te verlenen omdat de onderwijskwaliteit onder de maat is. De opleiding is een van de vier studies die de onderwijsinspectie eerder als „zorgelijk” bestempelde.

Het bestuur van de Zwolse hogeschool krijgt een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Een woordvoerder zegt dat die termijn voldoende is om weer aan de kwaliteitseisen te voldoen. Bij onvoldoende progressie zegt Zijlstra de hbo-accreditatie alsnog in te trekken.