VS zetten tien miljoen op hoofd vermeende financier Al-Qaeda

Voor het eerst hebben de Verenigde Staten een prijs gezet op het hoofd van een vermeende financier van Al-Qaeda. Washington looft tien miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van Yasin al-Suri.

De Syriër zou zich op dit moment in Iran bevinden. Volgens topambtenaar Robert Hartung van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou Suri in samenwerking met Teheran geld doorsluizen naar Al-Qaeda-kopstukken in de omringende landen, meldt persbureau Reuters.

In juli zette Washington Suri, ook bekend als Ezedin Abdel Aziz Khalil, samen met vijf anderen op een zwarte lijst van mensen die directe contacten hebben met de Iraanse regering en Al-Qaeda. Volgens Hartung is het netwerk van Suri belangrijk voor de operaties van de terroristische organisatie in het Midden-Oosten en vormt het een gevaar voor de belangen van de VS in de regio.

Sinds 1984 betaalden de VS meer dan honderd miljoen dollar aan meer dan zeventig mensen die informatie leverden waardoor terroristische aanvallen voorkomen konden worden of die leidden tot de aanhouding van personen.

    • Hans Klis