VS keuren fusie NYSE en Deutsche Boerse voorwaardelijk goed

De Verenigde Staten hebben voorwaardelijke goedkeuring gegeven van de fusie van de New York Stock Exchange en Deutsche Boerse.

Dat meldt persbureau AFP. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat akkoord met de deal, ter waarde van 9 miljard dollar, als Deutsche Boerse zijn aandeel in Direct Edge opgeeft. Dit is de op drie na grootste Amerikaanse beurs, waarin Deutsche Boerse een belang heeft van 31,5 procent.

De Europese Unie en Deutsche Boerse onderhandelen al weken over de overname. De Europese financiële autoriteiten vrezen dat de conglomeratie te machtig wordt, vertelt financieel redacteur van NRC Handelsblad, Jan Meeus. Vertegenwoordigers van de EU zijn al een grondig onderzoek gestart naar de deal en hun formele bezwaren tegen de fusie in oktober uiteengezet. De deadline daarvoor is al twee keer uitgesteld en staat nu gepland in februari. Meeus:

“Je had eerst Euronext, dat bestond uit de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. Daarna fuseerde deze combinatie met Londen en de NYSE. Nu komt Deutsche Boerse erbij, een concurrent. Omdat de Europese autoriteiten vrezen dat het conglomeraat te machtig wordt, moet mogelijk de Nederlandse optiemarkt verkocht worden”.

En daar wil de Nederlandse regering een stokje voor steken. Die vreest namelijk dat een verkoop van de beurs de positie van Nederland als financieel kruispunt kan ondermijnen, meldt persbureau Novum. De Amsterdamse beurs, die eigendom is van NYSE Euronext, is een van de oudste aandelenmarkten ter wereld. De beurs haalt een groot deel van zijn handel uit de inkomsten uit derivaten, zoals opties en futures. De Nederlandse regering zei al eerder geen principiële bezwaren te hebben tegen de fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Boerse te hebben. Maar in een brief aan de Tweede Kamer in april waarschuwde minister van Financiën Jan Kees de Jager wel dat het verlies van de Amsterdamse beurs “onwenselijk” is.

    • Hans Klis