Voorbereidingen waarnemingsmissie Syrië begonnen

A child holds a placard during a protest against Syria's President Bashar al-Assad in Daria near Damascus December 18, 2011. Picture taken December 18, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TEMPLATE OUT
A child holds a placard during a protest against Syria's President Bashar al-Assad in Daria near Damascus December 18, 2011. Picture taken December 18, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TEMPLATE OUT Een demonstratie tegen het regime van president Assad bij Damascus, 18 december 2011 . Foto Reuters

De eerste leden van het team internationale waarnemers van de Arabische Liga, dat een einde moet maken aan de onrust in Syrië, zijn in Damascus aangekomen. Zij bereiden de missie voor, voordat de rest van de waarnemers arriveren.

Naar schatting komen die voor het einde van de maand aan in het land, laat de Arabische Liga weten aan persbureau Reuters. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds de begin van de onrust, begin maart, al meer dan vijfduizend mensen omgekomen bij botsingen met veiligheidsdiensten.

De Syrische autoriteiten melden dat er zeker tweeduizend soldaten en veiligheidsagenten zijn gedood. President Bashar al-Assad ontkende in een interview met de Amerikaanse zender ABC eerder deze maand verantwoordelijk te zijn voor de burgerdoden in Syrië.

Toch lijkt de missie van de Liga nog geen effect te hebben gehad op de gewelddadige onderdrukking van de demonstraties tegen Assad. Volgens activisten zouden dinsdag zeker 111 mensen zijn gedood door het leger. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over “een slachtpartij van ongekende schaal”.

    • Hans Klis