VN nemen 25 seconden stilte in acht voor Kim Jong-Il

Het opgebaarde lichaam van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il in het Kumsusan Paleis der Herinnering in Pyongyang, 20 december 2011. Foto AFP / Noord-Koreaanse tv

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties willigden vanavond een verzoek van Noord-Korea in om een minuut stilte te nemen voor de overleden leider Kim Jong-Il. Westerse delegaties boycotten deze gebeurtenis die uiteindelijk maar 25 seconden duurde.

Voorzitter Nassir Abdulaziz Al-Nasser riep vanavond op tot een “minuut” stilte voor aanvang van een routine vergadering in een halflege vergaderzaal. Onder andere de Verenigde Staten, Japan en lidstaten van de Europese Unie deden niet mee. Volgens een westerse diplomaat die anoniem wilde blijven, vonden zij dit niet “toepasselijk”. Een zelfde verzoek aan de VN-Veiligheidsraad werd afgewezen, meldt persbureau Reuters.

Verschillende diplomaten lieten weten het Noord-Koreaanse verzoek hoogst ongebruikelijk te vinden, de landen reageerden dan ook verrast toen Nasser het verzoek inwilligde. De voorzitter van de Algemene vergadering verdedigde zijn beslissing door te wijzen naar “protocol” als de reden om de wensen van Noord-Korea, een volledig lid van de VN, tegemoet te komen.

    • Hans Klis