Vitesse door naar kwartfinale KNVB-beker - PSV schakelt FC Twente uit

PSV heeft ten koste van FC Twente de laatste acht van de KNVB Beker bereikt. De ploeg van trainer Fred Rutten was na verlenging met 2-1 te sterk. Vitesse kwam vanavond met de schrik vrij in de achtste finale van de KNVB Beker. De ploeg van trainer John van den Brom won door een late treffer met 2-1 van FC Eindhoven.

Tim Matavz werd de matchwinner bij PSV door treffers in de 102e en 114e minuut. Marc Janko maakte tussendoor nog wel gelijk uit een strafschop.

PSV trok in Enschede het initiatief naar zich toe, maar mogelijkheden kwamen er pas na twintig minuten toen de Eindhovenaren beter begonnen te spelen. Dries Mertens zette doelman Nikolay Mihaylov aan het werk met een schot van afstand en de Bulgaar moest ook twee keer ingrijpen nadat Georginio Wijnaldum voor gevaar zorgde.

PSV slaagde er voor rust niet in om de ban te breken, maar ook in de tweede helft werd Twente teruggedrongen. Bij een uitbraak was Twente echter dicht bij de openingstreffer. Willem Janssen schoot na een combinatie met Luuk de Jong via de buitenkant van de paal naast. Voor de tukkers was dat wel het sein om meer van zich af te bijten.

Zo ging een schot van Nacer Chadli net over. Dries Mertens bracht aan de andere kant Ola Toivonen in stelling, maar Mihaylov was opnieuw een sta in de weg. In de blessuretijd kregen beide ploegen nog een grote kans. Matavz tikte een pass van Mertens naast en Andreas Isaksson keerde een kopbal van De Jong.

In de noodzakelijke verlenging sloeg PSV als eerste toe. Matavz maakte zijn gemiste kans goed door raak te koppen uit een voorzet van Mertens. Door een overtreding van Marcelo op Tim Cornelisse maakte Janko evenwel gelijk vanaf elf meter. Omdat Douglas in de fout ging stelde Matavz alsnog de zege voor PSV veilig.

Aborah schiet Vitesse naar overwinning

Na een rode kaart voor Guram Kashia zette Marco van Ginkel Vitesse in de 77e minuut op voorsprong. Via Sjors Paridaans werd het gelijk, maar Stanley Aborah schoot de Arnhemmers naar de overwinning.

Vitesse had in een matige eerste helft het meeste balbezit, maar de eerste grote kans was voor Eindhoven via Serhat Koç. De aanvaller schoot tussen twee verdedigers in van dichtbij over. Daarna moest Eindhoven-doelman Ruud Swinkels reddend optreden bij pogingen van Marco van Ginkel, Guram Kashia en Stanley Aborah.

Het slotakkoord voor rust was echter voor Eindhoven, dat een bal van Koç van de lijn gehaald zag worden door Michihiro Yasuda. In de tweede helft zorgde Davy Pröpper al snel voor gevaar, maar in de 55e minuut moest Vitesse plots met tien man verder. Kashia liep tegen zijn tweede gele kaart aan vanwege vasthouden.

Eindhoven werd daarna sterker, maar Vitesse kwam dertien minuten voor tijd op voorsprong. Van Ginkel rondde af na aangeven van Aborah. Twee minuten later stond het weer gelijk. Een vrije trap van Paridaans belandde via de lat en de handen van Eloy Room in het doel. Op het moment dat een verlenging uitkomst leek te moeten bieden sloeg Vitesse toe. Aborah rondde in de extra tijd een knappe solo af.

    • Hans Klis