Van Gaal: niet ten koste van alles directeur Ajax

Louis van Gaal zegt dat zijn lot verbonden is aan dat van president-commissaris Steven ten Have.

Louis van Gaal hoeft niet ten koste van alles algemeen directeur van Ajax te worden. „Ik heb me beschikbaar gesteld, mensen kunnen beslissen of ze gebruik maken van mij. Dat is aan hen.”

Dat zei de oud-trainer van onder meer Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal gisteren in Nieuw-Vennep bij zijn eerste publieke optreden sinds hij op 16 november van dit jaar voorgedragen werd als toekomstig algemeen directeur van Ajax.

Van Gaal, al jarenlang rivaal van commissaris Johan Cruijff, zei niet veel langer in onzekerheid te willen zitten. „Sinds ik zogenaamd benoemd ben krijg ik geen aanbiedingen meer, terwijl ik in principe na dit sabbatical year aan de slag wil. Dus natuurlijk zijn er grenzen.”

Hij liet doorschemeren dat zijn lot verbonden is aan dat van president-commissaris Steven ten Have. „Je voelt je verbonden met de mensen die jou gevraagd hebben. Zo simpel is het. Als ik de stekker eruit trek, trek ik die er ook uit bij Steven ten Have. Dat zal ik niet snel doen, maar er kan een moment komen dat ik het wel moet doen.”

Van Gaal wil de mening van de nieuw te vormen bestuursraad van Ajax afwachten. Deze zevenkoppige raad wordt vanavond gekozen als opvolger van de ledenraad en vertegenwoordigt op 10 februari de vereniging Ajax als grootaandeelhouder. Op die dag wordt over het vertrouwen in de huidige raad van commissarissen gestemd.

Van Gaal wees ook op het hoger beroep van de raad van commissarissen tegen de opschorting van zijn benoeming. De voorzieningenrechter bepaalde dat Van Gaal pas benoemd mag worden als de aandeelhouders hun vertrouwen in de raad van commissarissen hebben uitgesproken. De uitspraak in het hoger beroep hiertegen staat op 9 februari, één dag voor de aandeelhoudersvergadering.

De voorgenomen benoeming van Van Gaal tot algemeen directeur en de ad interim benoemingen van directieleden Martin Sturkenboom en Danny Blind leidden tot een crisis bij Ajax en een scheuring binnen de raad van commissarissen. (NRC)