Uitgelicht

Film

The Nanny Diaries (Shari Springer Berman & Robert Pulcini, 2007, VS). Zeer vrije bewerking van de chicklit bestseller van Emma McLaughlin en Nicola Kraus. Met Scarlett Johansson in de rol van Nanny Annie kan er weinig misgaan. Heerlijk is haar hese stem in de bijtende voice-over. Film gaat minder dan het boek over de verwende rijken en hun speeltjeskinderen en meer over de dilemma’s van zorgende vrouwen. Van Annie is een amateurantropologe gemaakt. Dat levert een grimlachende studie op naar ingesleten, ingeslopen en ingeprente vrouwelijke rolpatronen en moeder/dochterrelaties. Ook met Laura Linney en Alicia Keys. RTL4, 20.30-22.35u.

Elf (Jon Favreau, 2003, VS). Kerstkomedie met Will Ferrell die als baby te vondeling is gelegd en per ongeluk door de Kerstman naar de Noordpool is meegenomen en daar opgegroeid, als een veel te lange elf. Op een gegeven moment gaat hij in New York op zoek gaat naar zijn echte vader (James Caan). Ook met Ed Asner en Mary Steenburgen.Veronica, 20.30-22.30u.

The Young Victoria (Jean Marc Vallée, 2009, Engeland/VS). Frisse kostuumfilm zet de Britse kroonprinses Victoria (Emily Blunt) neer als een rebel en feministe in de dop. Ze is een jonge vrouw met een sterke eigen wil, die alle machtsspelletjes glorieus weerstaat. Na het begin met donkere interieurscènes wordt de film letterlijk lichter en worden de kaders minder benauwd: The Young Victoria wordt dan een romantische film die de ontluikende liefde laat zien tussen Victoria en de man die ze in 1840 trouwt, prins Albert (Rupert Friend). Ook met Miranda Richardson en Paul Bettany. BBC 2, 22.00-23.40u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde: wijn. Eerder dit seizoen tipte een anonieme kijker de Keuringsdienst dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. Dat zulke wijn hier inderdaad wordt verkocht, werd al snel beaamd. Om welke wijn het zou gaan, bleef echter een raadsel. De wijnhandel deed zijn deuren op slot. Van de twintig wijnen waren er vier verdacht. Aan het slot van dit seizoen komt de Keuringsdienst met advies voor de feestdagen. Ned.3, 20.25-21.00u.

Salvage code red: Dutch coast. Serie over scheepsbergingen, met een prominente rol voor het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit – maar niet in deze uitzending, waarin de mislukte berging van de Vinca Gorthon door het Brits-Amerikaanse bedrijf Titan Salvage centraal staat. Voorjaar 2010 werd begonnen met de berging van het in 1988 gezonken Zweedse vrachtschip, dat op 29 kilometer voor de Nederlandse kust ligt. Na veel tegenslag en een dodelijk ongeval heeft de berger deze zomer de klus teruggegeven aan Rijkswaterstaat.NGC, 21.00-22.00u; 23.00-00.00u.

Panorama: Dead men talking. Ding Yu heeft al vijf seizoenen een populair praatprogramma op de Chinese televisie. Elke week zit ze tegenover een gevangene die binnen enkele dagen geëxecuteerd zal worden en babbelt met hem over zijn wandaden.Canvas, 21.30-22.20u.

Je zal het maar zijn: oorlogsmoeders. In het kader van de inzamelingsactie Serious Request, waarmee dit jaar geld wordt gevraagd voor door oorlogshandelingen getroffen moeders in de wereld, praat Floortje Dessing in Colombia met moeders die daar op de vlucht zijn geslagen voor het FARC. En Sophie Hilbrand praat in Nederland met moeders die hierheen zijn gevlucht. Ned.3, 21.40-22.25u.

Holland Doc: Love addict. Deense documentaire van Pernille Rose Grønkjær over mensen wier leven beheerst wordt door een liefde. Voor hen is die liefde een last die een destructieve invloed op hun functioneren heeft. Ze kunnen geen grenzen meer bepalen en hun gevoelens worden zelden beantwoord. Hun liefdesverslaving leidt tot obsessieve gedachten, vrees, wanhoop en eenzaamheid.Ned.2, 22.55-23.55u.

U2: from the sky down. Documentaire van Davis Guggenheim over U2 en de productie, twintig jaar geleden, van hun album Achtung Baby. Aan de hand van interviews met de bandleden, archiefbeelden en nieuwe opnames vertelt de documentaire hoe de plaat tot stand kwam, hoe U2 een nieuwe richting insloeg, en hoe de groep er in geslaagd is om zo lang samen te blijven. Canvas, 23.30-00.55u.

Uitvaartdienst Václav Havel. Rechtstreeks verslag van de dienst ter herdenking van de op 18 december overleden Tsjechische schrijver, dissident en politicus.Morgen, Ned.2, 11.50-14.00u.

Amusement

Mordkommission Istanbul – In deiner Hand. Derde aflevering van Krimi-serie die zich in Istanbul afspeelt. Deze keer draait het om de ontvoering van een kind door zijn vader uit Duitsland naar Turkije en een bankoverval waarbij een bewaker om het leven wordt gebracht. En er blijkt ook onder Turken homoseksualiteit voor te komen.ARD, 21.45-23.15u.