uitgelicht

scene uit de film The Nanny Diaries (2007) FOTO: Paradiso Home Entertainment Scarlett Johansson
scene uit de film The Nanny Diaries (2007) FOTO: Paradiso Home Entertainment Scarlett Johansson Photographer: K.C. Bailey

Film

The Nanny Diaries (Shari Springer Berman & Robert Pulcini, 2007, VS). Zeer vrije bewerking van de chicklit bestseller van Emma McLaughlin en Nicola Kraus. Met Scarlett Johansson in de rol van nanny Annie kan er weinig misgaan. Heerlijk is haar hese stem in de bijtende voice-over. Film gaat minder dan het boek over de verwende rijken en hun speeltjeskinderen en meer over de dilemma’s van zorgende vrouwen. Van Annie is een amateurantropologe gemaakt. Dat levert een grimlachende studie op naar ingesleten, ingeslopen en ingeprente vrouwelijke rolpatronen en moeder-dochterrelaties. Ook met Laura Linney en Alicia Keys.RTL4, 20.30-22.35u.

Elf (Jon Favreau, 2003, VS). Kerstkomedie met Will Ferrell die als baby te vondeling is gelegd en per ongeluk door de Kerstman naar de Noordpool is meegenomen en daar is opgegroeid, als een veel te lange elf. Op een gegeven moment gaat hij in New York op zoek gaat naar zijn echte vader (James Caan). Ook met Ed Asner en Mary Steenburgen.Veronica, 20.30-22.30u.

The Young Victoria (Jean Marc Vallée, 2009, Engeland/VS). Frisse kostuumfilm zet de jonge Britse kroonprinses Victoria (Emily Blunt) neer als een rebel en feministe in de dop. Ze is een jonge vrouw met een sterke eigen wil, die alle machtsspelletjes glorieus weerstaat. Na het begin met donkere interieurscènes wordt de film letterlijk lichter en de kaders minder benauwd: The Young Victoria wordt dan een romantische film die de ontluikende liefde laat zien tussen Victoria en de man die ze in 1840 trouwt, prins Albert (Rupert Friend). Ook met Miranda Richardson en Paul Bettany. BBC 2, 22.00-23.40u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde: wijn. Eerder dit seizoen tipte een anonieme kijker dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar druivensap aangelengd met water en gist. Dat zulke wijn hier inderdaad wordt verkocht, werd al snel beaamd. Om welke wijn het ging, bleef echter een raadsel. De wijnhandel deed haar deuren op slot. Van de twintig wijnen waren er vier verdacht. Aan het slot van dit seizoen komt de Keuringsdienst met advies voor de feestdagen.Ned.3, 20.25-21.00u.

Salvage code red: Dutch coast. Serie over scheepsbergingen, met een prominente rol voor het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit – maar niet in deze uitzending, waarin de mislukte berging van de Vinca Gorthon door het Brits-Amerikaanse bedrijf Titan Salvage centraal staat. Voorjaar 2010 werd begonnen met de berging van het in 1988 gezonken Zweedse vrachtschip, dat op 29 kilometer voor de Nederlandse kust ligt. Na veel tegenslag en een dodelijk ongeval gaf de berger deze zomer de klus terug aan Rijkswaterstaat.NGC, 21.00-22.00u; 23.00-00.00u.

Panorama: Dead men talking. In China staan op vijfenvijftig misdrijven de doodstraf. Officiële cijfers worden niet gegeven, maar geschat wordt dat er elk jaar duizenden mensen geëxecuteerd worden. Ding Yu heeft al vijf seizoenen een populair praatprogramma op de Chinese televisie. Elke week zit ze tegenover een gevangene die binnen enkele dagen geëxecuteerd zal worden. Al in haar eerste uitzending had Ding Yu een zekere Li Jingcai, die nog één keer zijn dochter wilde zien. Het enige dat hij kon uitbrengen, was dat papa spijt had.Canvas, 21.30-22.20u.

Je zal het maar zijn: oorlogsmoeders. In het kader van de inzamelingsactie Serious Request, waarmee dit jaar geld wordt gevraagd voor door oorlogshandelingen getroffen moeders in de wereld, praat Floortje Dessing in Colombia met moeders die daar op de vlucht zijn geslagen voor de FARC. En Sophie Hilbrand praat in Nederland met moeders die naar dit land zijn gevlucht.Ned.3, 21.40-22.25u.

U2: From the sky down. Documentaire van Davis Guggenheim over U2 en de productie, 20 jaar geleden van hun album Achtung Baby. Aan de hand van interviews met de bandleden, archiefbeelden en nieuwe opnames vertelt de documentaire hoe de plaat tot stand kwam, hoe U2 een nieuwe richting in sloeg en hoe de groep erin geslaagd is om zo lang samen te blijven.Canvas, 23.30-00.55u.

Amusement

Mordkommission Istanbul - In deiner Hand. Derde aflevering van Krimi-serie die zich in Istanbul afspeelt. Deze keer draait het om de ontvoering van een kind door zijn vader uit Duitsland naar Turkije en een bankoverval waarbij een bewaker om het leven wordt gebracht. En er blijkt zelfs onder Turken homoseksualiteit voor te komen.ARD, 21.45-23.15u.