Twijfels over bouw van Borssele II nemen toe

De aandeelhouders van Delta praten over de positie van topman Peter Boerma. Inzet: de toekomst van een tweede kerncentrale.

Zowel het kabinet-Rutte als het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil een extra kerncentrale in Nederland. Het is voor beide een prioriteit. Maar kernenergie is ook omstreden. Door de kernramp van begin dit jaar in Fukushima is de liefde in het westen, aangejaagd door de wens om de CO2-uitstoot terug te dringen, bekoeld. Ook in Nederland groeien de twijfels. Die werden de afgelopen maanden nog eens versterkt doordat de financiële risico’s voor Delta toenamen.

Vanmiddag, nadat deze krant al was gesloten, zouden de aandeelhouders van Delta bijeenkomen. Om te praten over de positie van Peter Boerma, sinds 2006 topman van Delta, te midden van hardnekkige geruchten dat deze het veld moet ruimen, omdat hij de afgelopen maanden botste met de aandeelhouders over de aanvraag voor een vergunning. De aanvraag is nu een half jaar uitgesteld. Een woordvoerder van Delta gaf vanochtend geen commentaar.

Formeel vanmiddag niet op de agenda, maar hét onderwerp: kan de bouw van de kerncentrale onder deze omstandigheden wel doorgaan.

Na ‘Fukushima’ besloot Duitsland zijn zeventien kerncentrales versneld te sluiten, een aantal centrales ging meteen dicht. Een strop voor onder meer RWE, het Duitse energiebedrijf dat een van de beoogde partners is van Delta voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele. Ook het Franse EDF, de andere partner, uitte twijfels. Inkomsten vielen tegen. Het zat met een grote schuld die het eerst wilde wegwerken. Geplande investeringen in kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk werden op de lange baan geschoven.

Tegelijk waren er de aanhoudende tegenvallers bij de twee kerncentrales die nu in Europa worden gebouwd. Jarenlange vertragingen in zowel Finland als Frankrijk hebben tot vele miljarden aan kostenoverschrijdingen geleid. Welke bank wil nog geld uitlenen voor de bouw van een kerncentrale, met zulke referenties? Sowieso zijn Europese banken in de huidige, steeds diepere eurocrisis huiverig om geld te lenen.

De twijfels rond de bouw van een kerncentrale in Borssele groeiden nadat zowel RWE als EDF had aangegeven niet te willen investeren in de vergunningenprocedure. Voordat er ook maar een spa de grond in mag, moet Delta tal van vergunningen aanvragen voor de bouw; dat traject kost circa 220 miljoen euro. Delta zou eerst de helft betalen, maar zonder partners komt het geheel voor eigen rekening. Terwijl het bedrijf zelf ook in problemen zit, door zware verliezen de afgelopen twee jaar.

De aandeelhouders van Delta – de provincie Zeeland en tal van gemeenten – ondervinden daarvan de nadelen want ze krijgen amper dividend uit hun nutsbedrijf. Gaan ze er gezien die situatie dan mee akkoord dat Delta het vergunningstraject helemaal zelf financiert? Durven ze dat aan? Terwijl niet eens zeker is dat EDF en RWE straks ook daadwerkelijk willen deelnemen aan de bouw van de geplande kerncentrale?

De gemeenten van Vlissingen, Veere en Terneuzen twijfelen inmiddels over de businesscase.

Commentaar: pagina 2

    • Marcel aan de Brugh