‘Frans wetsvoorstel genocide provocatie naar Turkije’

TOPSHOTS A woman holding the Turkish and French flags takes part in a rally next to the French National Assembly on December 22, 2011 in Paris as the French parliament is today expected to approve the bill, which would see anyone in France who publicly denies the 1915 Armenian genocide face a year in jail and a fine of 45,000 euros ($58,000) today and is expected to approve it. Turkey has piled pressure on France to drop the law ahead of the vote, with President Abdullah Gul and a Turkish delegation to Paris on Tuesday warning its adoption will spark a diplomatic crisis and have economic consequences. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
TOPSHOTS A woman holding the Turkish and French flags takes part in a rally next to the French National Assembly on December 22, 2011 in Paris as the French parliament is today expected to approve the bill, which would see anyone in France who publicly denies the 1915 Armenian genocide face a year in jail and a fine of 45,000 euros ($58,000) today and is expected to approve it. Turkey has piled pressure on France to drop the law ahead of the vote, with President Abdullah Gul and a Turkish delegation to Paris on Tuesday warning its adoption will spark a diplomatic crisis and have economic consequences. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU Een vrouw met de Turkse en Franse vlag in handen neemt deel aan een protest voor het Franse parlement, tegen het aannemen van een wet die voorschrijft dat de Armeense genocide niet ontkent mag worden. AFP

Riep Turkije eerder vandaag al hun ambassadeur uit Frankrijk terug, nu heeft premier Erdogan ook de militaire samenwerking met de Fransen een halt toegeroepen, meldt persbureau AP.

De reden is dat in Frankrijk vandaag door het Franse parlement een omstreden wetsvoorstel is aangenomen dat de ontkenning van de Armeense genocide van 1915-1916 strafbaar stelt. Turkije spreekt de genocide tegen, en had in de aanloop naar de stemming felle kritiek. De eerdere dreigingen die het land uitte aan Frankrijk zijn nu door premier Erdogan verwezenlijkt, en doen de spanning in de verhoudingen tussen de twee landen toenemen.

Volgens René Moerland, chef buitenland van NRC Handelsblad, is de Armeense kwestie in Frankrijk een ‘hot item’:

“Er zijn twee dingen aan de hand: ten eerste is deze affaire van electoraal belang. Hij laait met grote regelmaat op als er verkiezingen aan de orde zijn. Van oudsher heeft Armenië sterke banden met Frankrijk, en tijdens het conflict zijn veel Armeniërs naar Frankrijk gevlucht. Die zijn onder andere in Marseille beland, en vanuit dat kiesdistrict komt ook nu weer het wetsvoorstel om de ontkenning van de genocide strafbaar te stellen. Dit voorstel komt van een afgevaardigde van de regeringspartij UMP, die nu ook een meerderheid ervoor heeft gekregen. Ten tweede: Sarkozy heeft het nooit een probleem gevonden om de Turken in hun ogen te schofferen, omdat hij altijd tegen de komst van Turkije bij de Europese Unie is geweest. Het aannemen van dit wetsvoorstel is dan ook een regelrechte provocatie naar de Turken toe.”

Het wetsvoorstel wil aan het ontkennen een celstraf van maximaal een jaar en een geldboete van 45 duizend euro hangen. De Franse senaat, moet nog over de wet stemmen. Eerder dit jaar sneuvelde daar een vergelijkbaar wetsvoorstel.