theater

None
Ben van Duin

Mephisto

Acteur Hendrik Höfgen in Mephisto (1936) van Klaus Mann is gemodelleerd naar Gustaf Gründgens: steracteur tijdens het nazibewind. In de regie van Arie de Mol bij Toneelgroep Maastricht vertolkt Olaf Malmberg Höfgens dubbelhartigheid onnavolgbaar sterk en slim. Het enge van deze voorstelling is dat ook de toeschouwer innerlijk verdeeld raakt: er is begrip én onbegrip voor Höfgens keuze. De Mol schuwt het grote effect niet, en terecht. Huiveringwekkend is het moment dat felrode banieren met hakenkruizen omlaag rollen in het theater. Waar Höfgens nog aarzelt en twijfelt, toont zijn tegenspeelster, nazi-liefje Lotte (een sterke Lore Dijkman) enkel brandende ambitie. Dijkman acteert gulzig de gevaarlijke overwinning. Alles voor het theater, met alle angstaanjagende gevolgen van dien.

Inl. toneelgroepmaastricht.nl

De Russen!

Ivo van Hove’s spektakelvoorstelling bij Toneelgroep Amsterdam. Tom Lanoye vervlocht de werken Platonov (1878) en Ivanov (1887) van Anton Tsjechov tot een groots relatie-epos van operateske proporties. Naast de formidabele hoofdrolspelers, Jacob Derwig (een gekwelde Ivanov) en Fedja van Huêt (een explosieve Platonov), zijn er zestien andere juweeltjes van rollen, schitterend gespeeld door het weergaloze acteursensemble. Van Hove gebruikt muziek, licht, film, spektakel en bombast voor het overbrengen van kwetsbare thematiek. Hij brengt topentertainment, zonder aan de inhoud concessies te doen. Het kan dus: ruim vijf uur weergaloos toptoneel dat je doet trillen op je benen.

22 en 23 dec, A’dam. Inl. ssba.nl

Mylou geeft licht

Het nieuwe programma van Mylou Frencken is overvol. Het wemelt van de wondermooie liedjes, maar ook van de praatjes die vaak iets te snel weer worden afgebroken. De liedjes zijn van hoog niveau: van koesterend intiem tot onverwacht grappig. Ze schrijft vorm- en taalvast, met verrassend rijm en het talent om telkens originele formuleringen te vinden.

Inl.: kikproductions.nl

In ongenade

In ongenade, naar de roman van J.M. Coetzee bij Toneelgroep Amsterdam, is een cerebrale voorstelling waarbij het publiek zich in het hoofd van een emotioneel gemankeerde wetenschapper bevindt. Gijs Scholten van Aschat speelt David Lurie mooi ingetogen, en met een driftige spreekstijl: verveeld enerzijds, betweterig anderzijds. Regisseur Luk Perceval schept een dwingend universum met zijn opmerkelijke decor, bestaande uit tientallen zwarte etalagepoppen. In ongenade is niet zo magisch als Percevals recente Hamlet en Macbeth, maar niettemin overrompelend.

Inl.: toneelgroepamsterdam.nl

Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran

In de regie van Erik Vos krijgt dit verhaal, gebaseerd op het boek van Eric-Emmanuel Schmitt, een bevrijdende lichtheid. Dankzij de beeldende taal van Schmitt en het spel van de acteurs wordt een gezamenlijke autotocht een theatrale road movie. Er gebeurt iets dat zeldzaam is: de toeschouwer raakt ook geïnspireerd door Meneer Ibrahims lichtheid.

Inl.: denieuwamsterdam.nl