't Hofnarretje op je cv helpt niet

Oud-collega’s van Robert M. vinden het kinderdagverblijf nog altijd prettig. Maar ze vrezen dat hun crèche zal sluiten. Maken ze nog wel kans op een baan elders?

Europa,Nederland, Amsterdam, 20-12-2011 3 leidsters van het Hofnarretje (waar Robert M. werkte) . Elles midden, Corrie links, mariana rechts. .Foto Evelyne Jacq.
Europa,Nederland, Amsterdam, 20-12-2011 3 leidsters van het Hofnarretje (waar Robert M. werkte) . Elles midden, Corrie links, mariana rechts. .Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

Ze hebben meer dan een jaar gezwegen. Maar nu willen Corrie, Elles en Mariana hun verhaal kwijt. Ze werkten bij kinderdagverblijf ’t Hofnarretje in Amsterdam toen Robert M. daar en thuis kinderen misbruikte. Het kinderdagverblijf heet nu al weer maanden Vlinderheuvel, en ze werken er nog steeds. Maar ze zijn bang dat ze in januari hun baan niet meer hebben. En dat, vinden ze, moet voorkomen worden. Want: het misbruik had overal kunnen gebeuren, daar zijn zij van overtuigd.

Het afgelopen jaar is „zwaar” geweest, zeggen ze alle drie. Ze vertellen er over op het kantoor van de Vlinderheuvel. Ze willen hun achternaam niet in de krant omdat ze op internet niet voor altijd ‘gelinkt’ willen zijn aan de zedenzaak; met achternaam zijn ze via Google makkelijk te vinden.

De maandagochtend nadat het misbruik bekend was gemaakt, deden zij de deur open voor ouders die hun kind kwamen brengen. Corrie: „Wij stonden zelf nog te trillen van het nieuws. We beseften nog niet wat er was gebeurd. Maar we wilden er zijn, voor de ouders.” Sommige ouders wisten die ochtend nog van niets. Een moeder vroeg: ‘Waarom staat er een cameraploeg voor de deur?’

Later constateerde een commissie onder leiding van Louise Gunning dat er van alles mis was op de crèche met vestigingen in de Pijp en de Rivierenbuurt in Amsterdam. De sfeer was te informeel en met vermoedens van misbruik deed directeur Albert Drent weinig. Onlangs besloot het Openbaar Ministerie dat Drent niet vervolgd wordt voor medeplichtigheid aan het misbruik. Hij wordt wel verdacht van valsheid in geschrifte. Aan de GGD zou bij inspecties verkeerde informatie zijn verschaft. Overigens lagen er ook al voor het misbruik bekend werd kritische rapporten van de GGD over vestigingen van ’t Hofnarretje: er waren te weinig medewerkers per groep. De gemeente heeft toen nooit actie ondernomen.

Het zou beter zijn als de naam van Albert Drent niet meer verbonden was aan De Vlinderheuvel, vinden de leidsters. Ze hopen dat de crèche een nieuwe eigenaar kan krijgen. Daarover zouden ze graag een gesprek willen met burgemeester Van der Laan. Begin dit jaar heeft de burgemeester met medewerkers van de crèche gesproken. „Hij heeft ons toen een belofte gedaan”, zeggen de leidsters. Wát hij beloofde willen ze niet zeggen. Maar sinds de zomer lijkt het erop dat de Vlinderheuvel „vogelvrij” is, zeggen ze. Ze hebben het gevoel dat de gemeente aanstuurt op sluiting. Er zijn meerdere dwangsommen opgelegd of aangekondigd. De interim-manager, nu op vakantie, zei al dat hij niet zou weten hoe die betaald moeten worden.

Het steekt de leidsters ook dat steeds opnieuw gesuggereerd wordt dat zíj niet bekwaam zijn. Mariana: „Er staan meer dan voldoende leidsters op de groep, die goed zijn opgeleid.” Maar dat zegt niet alles: één van de dwangsommen werd opgelegd omdat de inspectie vond dat onvoldoende werd gecommuniceerd met de kinderen. Mariana: „Die meiden slaan helemaal dicht als er inspectie komt.”

Elles en Mariana kenden Robert M. nauwelijks. Alleen de oudste van de drie, Corrie, werkte incidenteel met hem samen op de groep. Sympathiek vonden ze hem geen van drieën. „Maar de kinderen liepen met hem weg”, zegt Corrie. Er was geen kind dat huilde als ze hem zagen, terwijl kinderen geregeld een voor- of afkeur hebben voor medewerkers, zegt Mariana. „Dat is het moeilijke”, vindt Corrie. „Je verwacht dat kinderen het uiten als iemand ze pijn heeft gedaan. Maar aan de kinderen was niets te merken.” En toch, bij een crèche in de buurt, de Toverlantaarn, werd M. na negen dagen weggestuurd. Ze vonden hem er een rare kwast, die weigerde huishoudelijke klusjes te doen en de discussie aanging over de pedagogische uitgangspunten van de crèche. Mariana: „Bij ons deed hij gewoon alles, zoals iedereen.”

Corrie, Elles en Mariana vinden ’t Hofnarretje een prettig, relatief klein bedrijf. „Bij mijn vorige werkgever kénde ik mijn baas niet eens”, zegt Elles. „De medewerkers die zijn gebleven zijn een hecht team”, zegt Mariana. Bijna alle medewerkers bleven. Alleen de vrouw die samen met Robert de groep leidde, was snel weg. Het is voor medewerkers van ’t Hofnarretje misschien ook niet meer makkelijk om een andere baan te vinden. Elles solliciteerde al eens ergens anders. Ze had leuke telefoongesprekken waarin het leek te klikken, maar nadat ze haar cv opstuurde bleek de vacature ‘al vervuld’. „Dan lijkt het mij duidelijk: het gaat om ’t Hofnarretje.”

Mariana, die de roosters opstelt, zegt dat de bezettingsgraad bij ’t Hofnarretje nu rond de 60 procent schommelt. Vroeger was die geregeld 100 procent. Kinderen die vermoedelijk door M. zijn misbruikt, zijn er nu niet meer op het kinderdagverblijf. Sommigen zijn meteen weggehaald. De kinderen die zijn gebleven, zijn inmiddels allemaal 4 en naar school.

Sommige ouders hebben hun kinderen later in het jaar toch van de crèche gehaald. Ze vreesden voor de continuïteit van de opvang. Corrie, Elles en Mariana kunnen die ouders „geen ongelijk” geven. Mariana: „Het zijn bijna allemaal tweeverdieners, dan wil je het risico niet nemen dat je zonder opvang komt te zitten.”

    • Merel Thie