Superieure Haitink

Kerstconcert. Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink. Gehoord: 21/12 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 22, 23/12. Kerstmatinee op Eerste Kerstdag: 15 uur live op Ned. 2 en Radio 4. *****

Bernard Haitink leidt voor de tweede keer als eredirigent de Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest, een traditie die hem als chef tussen 1975 en 1987 legendarisch maakte.

Op het programma staat Richard Strauss: de Vier letzte Lieder (1948) met sopraan Anja Harteros en Eine Alpensinfonie (1911-’15). Dat laatste, groot bezette stuk dirigeert hij deze week al drie keer, voorafgegaan door Mozarts Pianoconcert nr 20 KV 466. Soliste is de uitstekende Mitsuko Uchida in een markante vertolking van deze dreigende en dramatische Sturm und Drangmuziek.

Na de twee jaren van herdenking van Mahlers geboorte in 1860 en zijn dood in 1911, klinkt Eine Alpensinfonie, een ‘In memoriam Gustav Mahler’. Strauss, net als Mahler componist én dirigent, portretteerde hem zoals hij ’s zomers door het imposante hooggebergte trok. Mahlers spirituele ervaringen tussen aarde en hemel zijn te beluisteren in zijn Symfonieën nrs 2 en 3. Zelf had Richard Strauss weinig voeling met het hogere. Zijn aardse ‘Alpen-Pastorale’ is vervaarlijke natuur én sensuele cultuur, doorschoten met de verheven elegantie van Der Rosenkavalier. Die opera is in de productie van De Nederlandse Opera met Sir Simon Rattle deze twee kerstdagen overigens ook te zien op tv.

Haitink toont zich hier met een onder hoogspanning superieur spelend orkest een absolute maestro in zijn beeldende weergave van de tocht van de duisternis via lieflijke schapenweiden naar verblindend stralende hoogten, op de grens van de kosmos.

    • Kasper Jansen