Spelers 'gebroken' in kleedkamer

Een Ajax-fan viel de AZ-doelman aan. Die schopte terug en kreeg rood. Het duel werd gestaakt. De aanklager betaald voetbal gaat de zaak nu onderzoeken.

Onderwerp/Subject: KNVB Beker Reklame: Club/Team/Country: AZ Alkmaar Seizoen/Season: 2011/2012 FOTO/PHOTO: Goalkeeper Esteban ALVARADO ( Esteban Alvarado BROWN ) (R) of AZ Alkmaar kicks pitch invader (L). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #05 #11 $38 ±1323100512332 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: KNVB Beker Reklame: Club/Team/Country: AZ Alkmaar Seizoen/Season: 2011/2012 FOTO/PHOTO: Goalkeeper Esteban ALVARADO ( Esteban Alvarado BROWN ) (R) of AZ Alkmaar kicks pitch invader (L). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #05 #11 $38 ±1323100512332 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

Opwinding in de Amsterdam Arena in de 36ste minuut van de bekerwedstrijd Ajax-AZ. Een 19-jarige man stapt via het platform voor invalide supporters aan de noordzijde van het veld over de boarding en valt AZ-doelman Esteban met een vliegende trap in de rug aan. Hij is onder invloed en heeft een hekel aan de keeper, zo zou hij later verklaren bij zijn aanhouding.

Esteban draait zich om, springt op en wendt de schop af met zijn rechterbeen. De man valt. Terwijl hij op de grond ligt schopt de Costa Ricaan twee keer in op zijn onderbenen. De doelman lijkt te schrikken van een toegesnelde steward, neemt kort een bokshouding aan en wordt daarna door zijn ploeggenoten in bedwang gehouden.

Esteban krijgt een rode kaart voor de „gewelddadigheden die hij beging”, zou scheidsrechter Bas Nijhuis later verklaren. „Zo zijn de regels. Ik begrijp dat hij zich verweert”, stelt de scheidsrechter. „Maar hij had daarna ook kunnen weglopen.”

Een deel van het Ajax-publiek juicht om de getoonde rode kaart, onwetend over wat er daarna gebeurt. AZ-trainer Gertjan Verbeek maakt direct na de rode kaart aan de scheidsrechter kenbaar dat zijn ploeg niet verder speelt. Hij loopt het veld op, dirigeert zijn spelers van het veld en maakt met armgebaren aan de scheidsrechter duidelijk: zo gaan wij niet verder.

Zijn spelers zitten even later „gebroken” in de kleedkamer, zegt technisch directeur Earnest Stewart van AZ. „We zijn eerst van het veld gegaan om een bepaalde rust te bewaren. Maar toen de spelers in de kleedkamer kwamen werd het eigenlijk heel simpel en hebben we gezegd: de veiligheid is in het geding en dat kunnen wij niet accepteren.”

Van een ‘vrijwillige’ aftocht wil Stewart niet spreken. „Er gaat wel iets aan vooraf, dus vrijwillig wil ik het niet noemen. Dat is totaal anders. Een dieptepunt in het voetbal.” Op vragen over de excessieve reactie van Esteban – en of staken daarna echt de enige optie was – reageren Alkmaarse clubleiders met zichtbare irritatie.

Algemeen directeur Toon Gerbrands: „Je bent er niet bij geweest in de kleedkamer. Hoe de spelers er bij zaten. Voor hetzelfde geld heeft zo’n man een mes bij zich. Dan zit je hier heel anders met z’n allen. Ik keur geweld af, maar zo’n jongen zit vol van adrenaline. Dit is emotie. Een sporter begrijpt dat.”

Jeroen Slob, financieel directeur van Ajax, biedt namens de club zijn excuses aan. Wel vindt hij het „jammer” dat AZ niet meer uit de kleedkamer is gekomen. „Ik had graag bewezen dat we de veiligheid kunnen garanderen. Dat één idioot niet garant staat voor een slechte verloop van de wedstrijd. Wij vonden dat we een goed verloop verder konden garanderen, AZ zag dat anders.”

Na de staking van de wedstrijd raken supporters rondom het stadion slaags met de ME. De politie houdt 26 mensen aan voor openlijke geweldpleging en verzet. Cafés rond het stadion sluiten uit voorzorg hun deuren. De politie zet waterkanonnen in. De burgemeester had deze veiligheidsmaatregelen vooraf getroffen. „Dat doen we altijd, voor elke wedstrijd. Bovendien hebben deze supportersgroepen vaker voor problemen gezorgd”, zegt een woordvoerder.

Tot aan het incident in de 36ste minuut had de bekerwedstrijd (tussenstand 1-0 voor Ajax) in de Arena alles van een gewone voetbalavond. Dat was wel eens anders in de afgelopen weken van voortwoekerende bestuurscrises bij de club.

En twee weken geleden was de Arena ook al het decor van treurnis. Ajax verloor met 3-0 van Real Madrid en door een onwaarschijnlijke 7-1 zege van Olympique Lyon bij Dinamo Zagreb grepen de Amsterdammers naast een plaats in de achtste finales van de Champions League.

Met die dramatische uitschakeling had het tragikomische jaar 2011, waarin Ajax voor het eerst in zeven jaar de landstitel behaalde, al een passend einde gekregen, vond menig Ajacied. Of in de woorden van teammanager David Endt gisteren: „Ik was al murw. Nu dit weer.”

Mmv Yasmina Aboutaleb

    • Bart Hinke