Spelen met ritme en rijm

None

hiphop Common: The Dreamer/The Believer ****

Common rapt het voor alle duidelijkheid letterlijk in Sweet: ‘I rhyme for the commoners.’ In de bijbehorende clip loopt de rapper uit Chicago door de nauwe gangen van een krottenwijk in Haïti. De kleurrijke beelden passen perfect bij de track; een overrompelende ode aan de creativiteit en het geloof in eigen kunnen.

Op dit negende album werkt Common weer samen met zijn oude producer No I.D., de mentor van Kanye West. De beats waarop Common mag rappen, van rauwe boom bap tot ontspannen r&b, zijn ook hier van ongekend niveau en worden prachtig ingekleurd met samples. Het resultaat is een plaat die toont waarom hiphopacts nooit genoegen zouden moeten nemen met formules. Kijk eens hoe gretig je als producer kunt graaien in de muziekgeschiedenis om daar je eigen vindingrijke draai aan te geven. En hoe je als gedreven rapper voortdurend kunt spelen met ritme en rijm, referenties aan geschiedenis en popcultuur, metaforen en pure poëzie. Het is niet voor niets dat de vermaarde Amerikaanse dichteres Maya Angelou een van de weinige gasten is op dit album. In topvorm is Common een ware meester in het genre.

    • Saul van Stapele